ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тибетски монаси демонстрират нови възможности на човешкия мозък

Сингапурски изследователи направили удивително откритие с помощта на монаси от Тибет, които били наблюдавани по време на медитация

тибетски монаси

Независимо от температурата от около -25°С, дрехите им подгизнали. И пред очите на изумените учени будистите започнали да изсушават мокрите си одежди с помощта на температурата на собственото си тяло, която била 38.3 градуса. Монасите се загряват с помощта на медитативна техника, наречена „тумо“ – йога на вътрешния огън. Накратко – това е мощна вътрешна визуализация на горящ огън зад гърба и определени дихателни упражнения. Будистите дори правят демонстрации – седят на снега и се стараят да разтопят колкото може по-голяма площ около себе си. В резултат монасите, достигнали определени успехи в „тумо“, са абсолютно невъзприемчиви към ниските температури.

С провеждането на аналогичен експеримент с европейци се занимавала професорът от Сингапурския университет Мария Кожевникова. Според нея „тумо“ е абсолютно безопасна техника, която се практикува не само от монаси, но и от обикновени хора. Има учители, които могат да повишават неколкократно температурата на тялото си, като при това усещат мощен прилив на сили.

И досега не е дадено обяснение на феномена от научна гледна точка, макар че са правени опити. Така например през 1981 и 2000 г. Херберт Бенсън -професор от Университета в Харвард, установил, че монасите могат да повишат температурата на пръстите на ръцете и краката си с повече от 8 градуса по Целзий, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *