Нов хормон спасява диабетиците от инсулинови инжекции

Биолози от Харвард откриха в черния дроб и мастната тъкан на лабораторни мишки неизвестен до този момент хормон.

diabetХормонът стимулира развитието на клетки в панкреаса, секретиращи инсулин, пише medportal.ru. Същият хормон е намерен и в човешкия черен дроб. Това дава възможност да се проектират нови посоки в терапията на диабета, като идеята е организмът да бъде стимулиран сам да изработва необходимите му количества инсулин.

Новият хормон, наречен бетатрофин (betatrophin) е бил изолиран при опити с изкуствено индуцирана резистентност към инсулина. Оказало се, че е възможно блокираните клетъчни инсулинови рецептори „да включат” резервна програма на организма за панкреаса. Изкуствено внесените копия на хормона в черния дроб на здрави мишки задействали същия механизъм, потвърждавайки възможността за индуцирано производство на инсулин чрез допълнително производство на бета-клетки.

Сложните научни обяснения едва ли са достъпни за неспециалистите. За обикновения човек, загрижен за здравето си, е достатъчно да научи, че бетатрофинът може много скоро да се превърне в ключ към производството на нови лекарствени продукти. Диабетиците няма да са принудени да си поставят по няколко инжекции инсулин всеки ден, а ще инжектират медикамента веднъж седмично или дори месечно. Произведените в резултат на тази инжекция бета-клетки ще направят всичко останало. Организмът ще си произвежда толкова инсулин, колкото му е необходимо.
Клиничните изпитания на бетатрофина вече са започнали в Evotec и Johnson & Johnson Janssen Pharmaceuticals.

Оценете статията
Оценка 3.7 от 3 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.