Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Асептичните некрози се лекуват с витамин Д и активен спорт

Съмняват се за асептична некроза на десния крак на сина ми. Моля обяснете какво значи това, лекува ли се и къде да отидем за консултация. Той е на 12 години.
Ние сме от Монтана.

Общото за асептичните некрози е , че се касае за некроза (умъртвяване) на ограничен участък от костта с прилежащия му хрущял, без участието на инфекция. Известни са още и като аваскуларни некрози – свързани с увреждане на кръвооросяването в дадения участък. За детската възраст са характерни асептична некроза на главичката на бедрената кост (болестта на Пертес), апофизата на тибията (Осгоод – Шлатер ) най- честата форма, апофизата на петна-та кост ( Хаглунд), апофизата на телата на прешлените (Шойерман – Мао) и др.

Некрозите бикновено са свързани с оплаквания от болка при натоварване, понякога и спонтанно, затруднения в движението в колянната, глезеннта или тазобедрената става. Лечението се провежда чрез обременяване на ставата, освобождаване от физическо възпитание и активен спорт, даване на витамин Д. Възстановителният процес е по-бавен. Диагнозата се поставя с помощта на рентгеново изследване. Причините са недостатъчно изяснени, предполага се, че това се бързото израстване през пубертета, хормоналните промени, активният спорт, наднормено или силно изоставащо тегло. Не съобщавате точно за каква форма на асептична некроза се касае при вас.По принцип консултациите и проследяването се провеждат от ортопед.

Д-р Лидия Хинева – Lekuva.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *