Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Неправилното миене на зъбите може да докара болки от топлото и студеното

Ето и моят проблем, заради който вече съм ходила поне на трима зъболекари. Поне два или три пъти в годината зъбите започват да ме болят от топло или студено като това състояние продължава по 15-20 дни. Стигам до там, че не мога да ги мия / иначе , между другото, поддържам добра хигиена в устата си/. Понякога през зимата изпитвам болка дори от студения въздух. При консултациите със стоматолозите винаги са ми казвали, че нямам кариеси и това страдание ще отмени постепенно. Аз обаче се опасявам, че състоянието ми може да се влоши. В момента съм на 25 години.

Ваня ГИНЧЕВА, Пловдив.

Заболяването, от което страдате, според описанията ви, е много често срещано и наистина стресиращо. То обаче наистина не е толкова страшно. В медицинската литература се описва като хиперестезия или иначе казано повишена чувствителност на зъбите.

То най-често се среща при млади хора, които подобно на вас старателно поддържат зъбната си хигиена и натискат повече четката при миенето на зъбите. Затова трябва да се знае, че не силата, с която натискате четката ще ги направи по-чисти, а времето през което ги изчетквате и техниката, с която правите това. Колкото по-дълго осъществявате процедурата, толкова по-добре.

По принцип шийките на зъбите е слабото им място. Там емайла е най-тънък  и при системен натиск е напълно възможно той да бъде изтъркан. Като отнемаме по този начин дентина нерва на зъба остава без защитния си слой, т.е. много по-малки фактори могат да предизвикат болезнена реакция.

Това не означава задължително, че зъбите имат кариесни разрушения. Дори напротив един напълно здрав зъб на пръв поглед може да стане причина за описаните от вас оплаквания. Точно тогава обикновено, хората с вашето заболяване спират да мият зъбите и по този начин спират дразнението.

С времето пулпата на зъба изгражда вторичен дентин, които предпазва от дразненията.

Вашият зъболекар може да ви препоръча различни гелове и пасти, които при редовна употреба помагат болката да отшуми по-бързо. Използват се също специални материали, а също и пломби, които се поставят на много изтърканите места, за да се даде възможност дентина да се възстанови.

Важно е да се знае също , че в 99 на сто от случаите няма кариозна маса и не се налага изпиляване на здрави зъбни тъкани, както се работеше до момента.

Аз лично съм чувала и изявления за това страдание от сорта: “Чакай, докато стане за вадене !” Или : “Чакай, докато кариеса стане достатъчно голям, за да се работи!” Съвременната стоматология разполага с достатъчно средства за възстановяване на зъбния емайл без да се руши здравата тъкан.

Д-р Веска Василева е стоматолог, ендодонт, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/ 807-559.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Неправилното миене на зъбите може да докара болки от топлото и студеното

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *