Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Инсултът не се предава по наследство, но навиците, които го докарват – да!

Баща ми почина от инсулт на 73 години. Аз понесох това много тежко. Наскоро леля ми също бе сполетяна от същото нещастие и аз започнах да мисля, че тази болест може да ме сполети и мен. Искам да попитам предава ли се по наследство инсулта ?

Христо ПЕТРОВ, 53 г.

Уважаеми г-н Петров, трябва да ви успокоя, че по принцип инсулта не се предава по наследство. В този смисъл бъдете спокоен. Има обаче нещо, което е обезпокояващо. И въпреки това не се редки случаите когато родители и деца наистина развиват това заболяване. Причината затова обаче са предадените “по наследство” вредните навици и начин на живот, водещи до инсулт. А това наистина е повод за тревога. Вероятно и въпроса, който вие задавате е провокиран от подобни наблюдения.

Начинът да се предпазим от инсулт вече са добре известни, на за съжаление здравите хора не са склонни да мислят, че и те също могат да пострадат.

Основния фактор за това заболяване е артериалната хипертония. И затова регулирането на кръвното е първото условие, което трябва да се спазва.

Важен рисков фактор за получаването на инсулт също са заболяванията на сърцето, бъбреците, захарния диабет, ревматизма и някой други. В много случаи той е последствие на някой от тях.

Колкото до вредните навици най-опасни са пушенето, злоупотребата с алкохола. Много важно е човек да се храни целесъобразно. Това включва ограничение на готварската сол, животинските мазнини, включването в менюто на повече риба и умерено количество червено вино – 1-2 чаши.

Съвсем съзнателно човек трябва да се предпазва и от прекомерния стрес – много разтоварващо действа туризма. Ако спазвате всички тези  препоръки можете да отдалечите опасността от инсулт.

Д-р Танко Начев е невролог, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. : 098 / 990-788.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *