Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слушай Вивалди! Стани умен!

Психологически изследвания доказали, че концертите на Антонио Вивалди носят практическа полза

слушане на музика

Бързите части на „Годишните времена“ стимулират скоростта на мисленето, паметта и вниманието.

В експеримента на Ли Риби от Нортъмбьрийския университет (Великобритания) участвали 14 младежи, които трябвало да направят тест за умствена концентрация. Задачата била да натискат клавиш, когато на екрана се появи зелен квадрат. Ако не е зелен или не е квадрат, а например кръг, трябвало да го игнорират. С помощта на ЕЕГ била фиксирана електрическата активност на мозъка. На участниците в експеримента пуснали запис на концерт на Вивалди.

Оказало се, че бързите части от „Пролет“ от „Годишните времена“ ускоряват реакцията на мозъка от 408,1 мс до 393,8. (За сравнение същият тест се изпълнявал в абсолютна тишина.) Ако човек слушал по-бавна, пo-сдържана музика от есенната част от цикъла концерти, реакцията се забавяла до 413,3 мс. Тоналността не влияела: и „Пролет“, и „Есен“ са написани в мажор.

Като цяло, музиката от „Пролет“ стимулирала активността на мозъка, но особено силно влиянието й се забелязвало в областите, отговарящи за емоциите. Очевидно емоционалният заряд активирал и когнитивните функции – памет, внимание и скорост на реакциите, които се изисквали за изпълнение на теста.

Опитите още веднъж доказали, че доброто настроение помага на мозъка да работи, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *