Пет храни, които смъкват холестерола

Най-добрият доктор е природата! Но да си признаем за пореден път – малко познаваме възможностите на лечебните растения или дори на храните, които могат да ни направят по-здрави.

Vitamin-b2_1Ето например с чия помощ можем да редуцираме лошия холестерол в кръвта и по този начин да предотвратим сериозни здравословни проблеми, припомнят от puls.bg.

Бобови растения. С фибрите си тези чудесни чистачи на тялото извеждат от организма жлъчните соли. Това предизвиква изтегляне на холестерол от кръвта, за да се синтезират нови соли в черния дроб – процес, при който плазмените нива на холестерола се понижават. Балансирането на лошия холестерол в кръвта става още чрез съдържащите се в бобовите храни флавоноиди и сапонини.

Пълнозърнести храни. Техните фибри – глюкани, обират холестерола от храната и жлъчните киселини и го извеждат от организма. Най-добре се справят с тази задача овесът, ечемикът и кафявият ориз.

Ядки. Понижават холестероловите нива, като най-добър е ефектът от орехите – чудесен източник на омега 3 мастни киселини. Блокира склеротичните изменения на кръвоносните съдове.

Чесън. Растение с могъшо антисептично и имуностимулиращо действие. Предотвратява натрупването на плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Куркума. Активната съставка в тази популярна подправка – куркуминът, не позволява слепване на холестерол-пренасящи частици и натрупването им по стените на кръвоносните съдове. Блокира се и окисляването на холестерола, което го прави особено вреден.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *