Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново: диагностика на болести по дъха!

Въздухът, който всеки човек издишва, е уникален по състава си, твърдят швейцарски учени. Съставът му може да подпомогне диагностиката на различни заболявания.

breathprints_340x255Това е нещо като молекулярен подпис, информира medportal.ru. Екип от Швейцарския федерален технологичен институт е публикувал данни от любопитно проучване с 11 доброволци. За групата били подбрани напълно здрави хора – 6 мъже и 5 жени. Средната възраст на участниците в опита е 30 години. От доброволците се искало девет дни последователно да издишват през специална тръбичка, свързана с мас-спектрометър.
Изследването се провеждало по няколко пъти на ден. За периода на експеримента включените в него хора не трябвало да ядат, да пият и да си мият зъбите 30 минути преди да седнат пред апарата. Анализът на метаболитите, съдържащи се в нищожни количества в издишания въздух, бил готов буквално секунди след това.
Няма нищо изненадващо в това, че този “букет” е уникален при всеки човек, коментира водещият експерт в тази област Джереми Никълсън от Имперския колеж в Лондон. Логично е, след като са уникални геномът, микробиомът, защо не и съставът на дъха. Според един от авторите на разработката – Ренато Зеноби, по набора метаболити може да се съди за възможните заболявания на пациента и тази методика да се използва в диагностичната дейност.
Същия извод направи наскоро друг научен екип, който разработи методика за диагностика на рака на дебелото черво по издишвания въздух. Изследователите успяха да разпознаят 15 летливи органични вещества, които се съдържат само в дъха на страдащи от това заболяване пациенти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *