ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Смях и сълзи за здраве!

Смехът стимулира изработването на лимфоцити – клетки, борещи се с инфекциите.

Хуморотерапията е възникнала в САЩ, а сега се развива с много бързи темпове и в Европа. В нея могат да се разграничат три основни направления:

Първото се нарича класическа смехотерапия. По време на индивидуални и групови занимания се разказват смешни истории, вицове, участниците в терапи­ята могат да разкажат и смешни случки от собствения си живот. Изследванията, проведени в САЩ, показват, че така може да се изкара човек от депресия без използ­ването на антидепресанти.

Второто направление – „медицинска клоунада“, е създадено пак в Америка в 80-те години. Най-често „ме­дицинските клоуни“ работят в детските медицински учреждения.

Третото – „йога на смеха“, е създадено от д-р Мадан Катария от Бомбай, Индия. Основната задача на това направ­ление е хората да се научат да дават воля на смеха си, да изразяват емоциите си чрез него, без да изпитват притеснения.

 

Диагностика чрез смях

В последните години все по-често се об­ръща внимание на възможностите на смеходиагностиката. Това е метод, кой­то позволява с помощта на анализа на смеха да се научи много за подсъзнанието на човека, за личността му, да се разре­шат вътрешните му конфликти.

И сълзите…

Не само смехът като човешко чувство лекува, сълзите също се оказват много здравословни за организма. Чрез плача нормализираме „негатив­ните хормони“ в организма и не се налага да за­лъгваме душевната болка с храна. Това, разбира се, не означава, че трябва да плачем постоянно, за да сме стройни. Но когато усетите, че ви се плаче – плачете. Важи и за мъжете, колкото и да са ги учили като малки, че момчетата не плачат…

Плачът смъква нивата на кортизола – това е хормонът на стреса, чиито увеличени стойно­сти водят до цялостно отслабване на имунната система, остеопороза, намаляване на мускулната тъкан. Освен това, когато си попла­чем, регулираме нивата на адреналина – хор­монът, който ни прави възбудени и агресивни, когато е в много високи граници.

Не на последно място сълзите имат голям ефект върху очите – избистрят погледа и въз­становяват влажността на окото.

 

 

Отстоявайте позицията си и си спестете стреса

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *