ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Роботът-хирург “Да Винчи” отива на съд

Десет съдебни дела от пациенти, получили различни увреждания по време на операции, са заведени срещу производителите на популярния робот-хирург “Да Винчи”.

vin4iПациенти и техните близки от САЩ се жалват от различни увреждания, получени при хирургически интервенции с участието на робота, пише medportal.ru. Роботизираните операции обаче винаги са били ръководени от лекари, коментират експерти. Сред жалбите има например една за повредени ректални мускули и черва при операция на простатата. Също пробив на черния дроб и далака при операция за възстановяване на сърдечен клапан, при което се е стигнало до масивен вътрешен кръвоизлив. Има и случай на постоперативна херния след отстраняването на матка с помощта на робота-хирург.

Американското управление по продукти и лекарства (FDA) е било принудено в началото на годината да анкетира водещи хирурзи в страната, за да изясни каква е причината за нарастващите жалби срещу високотехнологичното устройство. През 2012 година е имало 115 доклада за настъпили увреждания с “Да Винчи”, докато през 2009-а те били само 24. Смъртните случаи за същия период са нараснали от 11 до 30. Веднага е направена уговорката, че роботът не е причинил смъртта в тези случаи, а само е участвал в интервенциите.

Независимо от нарастването на жалбите производителите на робота настояват, че той си остава едно безопасно устройство. Роботът намира все по-широко приложение в хирургията и ако преди няколко години броят на устройствата е бил твърде скромен, в момента в американските клиники се използват 2500 робота. За десет години с “Да Винчи” са направени” милион и половина операции. Роботът от няколко години е в практиката и на българските медици.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *