Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кой подлежи на изследване за диабет?

изследване за диабет

Познати са две форми на заболяването: тип 1 или инсулинозависим диабет, кой­то обикновено се появява още в детската възраст и се лекува с инсулин цял живот.

Диабет тип 2 е по-широко разпростра­нен. Възниква в по-напреднала възраст и обикновено се лекува с диета, физически упражнения и медикаменти. Симптоми­те при него обаче много лесно могат да останат незабелязани за разлика от диа­бет тип 1. Около 1 милион души може да са болни от диабет и дори да не подози­рат. Изследванията, които се правят, за да се открие и проследи диабета, включ­ват измерване нивата на глюкозата в кръвта или урината.

Диабетът се дължи на неспособността на организма да произвежда достатъчно инсулин (хормона, чрез който от кръвта се извлича глюкозата – основния източ­ник на енергия за организма). Диабет тип 2 се характеризира с инсулинова резистентност, което покачва нивото на глюкозата в кръвта.

Кой подлежи на преглед?

Измерването на нивото на кръвната захар е част от ре­довните медицински прегледи, които се правят на по-възрастните хора. Първона­чално обикновено се изследва урината, в която нормално няма глюкоза. Ако ре­зултатите обаче са положителни, това оз­начава, че нивото на глюкозата в кръвта е повишено и една част е преминала в ури­ната. Затова лекарят най-вероятно ще препоръча да си направите кръвен тест. При изява на симптоми на диабет като жажда, често уриниране и загуба на тегло трябва да проверите нивото на кръвната си захар.

Консултирайте се с лекаря си, ако се чувствате уморени, появи се сърбеж в областта на гениталиите или зрението ви се влоши, особено ако имате повишен риск от диабет тип 2. Той се покачва зна­чително след 40-годишна възраст, най-вече при хората с наднормено тегло, от етническите малцинства и с фамилна обремененост, както и при жени, които са развили диабет по време на бременност или са родили дете с тегло над 4 кг.

Ако страдате от диабет, ще трябва ре­довно да следите нивото на кръвната за­хар. Домашните кръвни тестове значи­телно ще ви улеснят в това, но те трябва да се потвърждават и от чести изследва­ния при лекаря ви.

Как се провежда?

Кръвните тестове при диабет са три вида: случайно кръвно за­харно ниво, което може да се изследва по всяко време; кръвна глюкоза на гладно; орален глюкозотолерантен тест (ОГТТ), който се състои в изследването на проби кръв и урина на определени интервали след приема на глюкозен (захарен) сироп.

Преди да ви се направи ОГТТ, лекарят ще ви инструктира да не приемате ни­каква храна в продължение на 8 часа пре­ди теста и да избягвате определени ле­карства като парацетамол и контрацептиви, които могат да се отразят на резул­татите. Хората с диабет трябва да си пра­вят и друг вид тест, наречен HBAlc, кой­то измерва количеството на глюкозата в червените кръвни клетки и дава ясна картина на последните средни глюкозни нива. Провежда се обикновено на всеки 6 или 12 месеца, за да се контролира най-добре нивото на кръвната захар. Диабе­тиците, които редовно правят това из­следване, се стремят към ниво от 7% и по-малко.

 

 Намелете риска от сърдечни проблеми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *