ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дебел ли си? Може да се разболееш от диабет!

Емоционалното равновесие топи килограмите и гони диабета далеч

дебела

Заболеваемостта от диабет в България продължава да нараства – най-новите данни, предоставени от Националната пациентска организация, показват, че от хроничното заболяване страдат 9,6% българи. 83% от тях са над 50-годишна възраст. За сравнение, през 1996 г. заболелите са били 2%, а през 2006-а скачат на 8,3%.

Диабетът е хронично заболяване, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин и/или е нарушено действието на инсулина. Тези изменения водят до повишаване на кръвната захар. При диабет тип 1 клетките, продуциращи инсулин, са разрушени. А при диабет тип 2, който обхваща 90% от заболелите, е нарушено действието на инсулина. „Тази форма на болестта е особено коварна, защото започва постепенно, без ясно изразена симптоматика – посочва пред вестник „Всичко за семейството“ доц. д-р Владимир Христов. – Години наред хората дори не подозират, че са болни, докато изведнъж се стигне до повишаване на кръвната захар. Последиците са сериозни и са свързани най-вече със сърдечносъдовия риск, заболявания на бъбреците, които могат да доведат до диализа, развитието на очни усложнения, причиняващи дори слепота в тежките случаи.“

Много често диабетът се определя като генетично заложена болест, но доц. д-р Христов разяснява, че 30% от случаите се дължат на фамилна обремененост, а рисковите фактори при останалите 70% са свързани с начина на живот. Той изтъква наднорменото тегло като основна предпоставка за развитие на диабет. Все повече дебелеем, което се дължи на неправилно хранене – ядем висококалорични храни, съдържащи животински мазнини, и храни с „прости“ захари (глюкоза, фруктоза, лактоза). Водим заседнал начин на живот и сме подложени на стрес. Застрашени от диабет са и хронично болните с диагноза артериална хипертония, както и жени, които са родили дете над 4 килограма, а по време на бременността са имали временно повишение на кръвната захар, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *