Достатъчно ли е да изследваме холестерола веднъж в годината?

Проучване на бразилски учени за стойностите на холестерола изненадващо показа, че те варират през сезоните: летните са по-ниски, зимните съответно по-високи.

Пациенти в бразилската клиника били наблюдавани в рамките на една година и било установено, че нивата на холестерола с ниска плътност /”лошия”/ са най-високи през зимните месеци. През лятото се увеличавала концентрацията на добрия холестерол, описва puls.bg. Ангажираните медици си направили от тези констатации извода, че с тези стойности може да се обясни по-високата смъртност у пациенти със сърдечни проблеми през зимата.
Ръководителят на изследването, д-р Фелипе Моура, изказва в тази връзка хипотезата за по-чест холестеролен контрол. Ако пациент със сърдечно заболяване подлежи на системен контрол и си направи изследване само през летните месеци, той рискува да получи заблуждаваща информация и през зимата състоянието му да се влоши, дори да се случи най-лошото. Контролното лабораторно изследване е добре да бъде два пъти годишно, особено в страните с умерен или по-студен климат.
Бразилските медици допускат, че промените в съотношението на добрия и лошия холестерол според сезона са свързани с вариращия синтез на витамин D в кожата. Витаминът е фактор за споменатия баланс, следователно е логично да приемем, че именно недостигът му вдига в месеците без слънце нивото на лошия холестерол. Сега науката размишлява над нещо, което изглежда необяснимо на фона на тази ясна версия: летните месеци са време, в което добрият холестерол се вдига за сметка на лошия – но в същото време учудващо растат и стойностите на триглицеридите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *