Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са целебните качества на глухарчето?

Много хора си мислят, че глухарчето е обикновен плевел или диво цвете, от което мъниците обичат да си правят букети и венци. Но в този “плевел” има истинска аптека!

Глухарчето е храна и лекарство, припомня puls.bg. То има богато съдържание на витамини А, В, C, D, желязо, калий и цинк. Листата му могат да се добавят за вкус в пролетните салати или в чай. В практиката на някои народи цветовете му са интересна суровина за вино, а от корените се вари заместител на кафето.

глухарчето
Какви са ползите от глухарчето?

В медицината глухарчето е верен помощник в лечението на чернодробни и жлъчни болести. Лечебният му ефект се дължи на специфични вещества – сесквитерпенови лактони. От тях се повлиява гладката мускулатура: тя се отпуска и това дава обезболяващ ефект при жлъчните кризи.

Горчивият вкус на билката, който почти всички познаваме, стимулира центровете на апетита по неврорефлекторен път.

Паралелно с това настойките от глухарче подобряват работата на стомашно-чревния тракт цялостно и съдействат за по-лесно изхвърляне на отработените вещества.

Предполага се, че глухарчето има способност да стабилизира нивата на кръвната захар; говори се и за противовъзпалителни свойства, но тези хипотези все още не са докрай доказани чрез подробни клинични проучвания.

Най-често приложение имат изсушените листа и корени на глухарчето, от които се правят запарки, тинктури и чайове. Фармацевти и медици обаче препоръчват консултации за конкретното лечение с билката, за да се подбере най-подходящата форма.

Генотрон
Генотрон съдъжа корен от глухарче и доказано подсилва имунната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *