Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Обогатете салатата си за повече здраве

Аругулата, цикорията, листата на глухарчето, ескариолът, радичото и кресонът предоставят неверо­ятно много хранителни вещества и ползи за здравето.

Обогатете салатата си за повече здравеКогато приготвяте салата, сложете в нея различ­ни зеленолистни зеленчуци и ще повишите приема си на влакнини и нивата на антиоксидантите в организ­ма.

Полезни вещества

Бета-каротин – Кресонът, ескариолът, но най-вече цикорията и листата на глухарчето са отличен източник на този лековит пигмент, който предпазва от акне, рак и загуба на зрението.

Витамин С – Цикорията, листата на глухарчето и кресонът са много ценни източници на този антиоксидант, който е полезен за имунната и сърдечносъдовата система.

Витамин Е – Цикорията и листата на глухарчето съдържат забеле­жително количество съединения на витамин Е, който предпазва от рак и загуба на зрение.

Калий – Зеленолистните зеленчуци, най-вече цикорията, набавят за­бележително количество от този предпазващ сърцето минерал. (Една чаена чаша нарязана цикория осигурява 756 мг калий или 22% от препоръчителния дневен прием.)

Неразтворими влакнини – Те засищат и помагат при запек, тъй като подобряват функцията на червата.

Фолат – Една чаена чаша сурова цикория осигурява почти половина­та от необходимото дневно количество фолат, който предпазва от сърдечносъдови заболявания. Аругулата също е богата на фолат.

Фруктоолигозахариди (FOS) и инулин – Тези несмилаеми въг­лехидрати подпомагат развитието на полезни бактерии в храносмилателния тракт. Фруктоолигозахаридите и инулинът, съдържащи се в цикорията, са обект на изследвания заради евентуалните им свойства за предпазване от рак, запек, диабет, диария, сърдечносъдови заболявания, наднормено тегло и остеопороза.

За максимална полза

Мазнините подпомагат усвояването на бета-каротин, така че заливките за салатите са полезен партньор на зеленчуците, богати на бета-каротин.

Порция здраве

Предварителните изследвания сочат, че пушачите, които кон­сумират по около 170 г кресон дневно, могат да се предпазят от рак на белите дробове, което се дължи на ползата от фитохимикала фенилетил-изотиоцианат (PEITС).

 

 

Да отслабнем бързо, като ядем бавно!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *