Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Яжте чушки при проблеми със зрението

Сладките и лютите чушки внасят допълнителен колорит и вкус в любимите ви ястия, като едновременно с това предпазват от сърдечносъдови заболявания, загуба на зрение и назална конгестия.

Полезни вещества

Бета-каротин – Това антиоксидантно багрило предотвратява очни болести, някои видове рак и сърдечносъдови заболявания. Червени­те чушки са особено богат източник (в една чаена чаша се съдържат почти 5 мкгбета-каротин).

Витамин С – Чушките са основен източник на този важен витамин, който предпазва от респираторни заболявания. Обединените анти- оксидантни свойства на бета-каротина и витамин С, съдържащи се в чушките, предотвратяват катаракта и макуларна дегенерация. Една чаена чаша пресни чушки осигурява по-голямо количество витамин С (133 мг) от с една чаена чаша портокалов сок (82 мг).

Капсаицин – Този лютив фитохимикал, който е отговорен за пи­кантния остър вкус на лютите чушки, помага при запушване на носа, тъй като увеличава секрецията на лигавиците и дихателните пътища. Изследванията сочат, че капсаицинът също така неутрализира съе­диненията, причиняващи рак, и унищожава раковите клетки. Колко­то по-люта е една чушка, толкова по-високо е съдържанието й на капсаицин.

Лутеин и зеаксантин – Хранителен режим, богат на лутеин и не­говия антиоксидантен партньор зеаксантин, може да предпази от ня­кои видове рак, сърдечносъдови заболявания, макуларна дегенера­ция, а евентуално и от катаракта. Една чаена чаша нарязани пресни червени чушки съдържа изключително голямо количество лутеин, а оранжевите чушки са топизточник на зеаксантин.

Хлорофил – Предварителните проучвания показват, че това расти­телно съединение възпрепятства мутацията на здравите клетки в ра­кови, а така също предпазва от токсините в околната среда.

За максимална полза

За да съхраните витамин С, консумирайте чушките сурови, тъй като този вита­мин много лесно се руши при топлинна обработка. За да увеличите възможно най-много бионаличността на бета-каротин, варете чушките, докато омекнат, и ги овкусете с малко ненаситени мазнини, например зехтин.

Порция здраве

В едно изследване сред жени е установено, че при тези от тях, които консумират огромни количества зеленчуци, включи­телно чушки, се наблюдават най-малко случаи на тумор в мо­зъка от типа глиома.

 

 

Мощни оръжия в чиния

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *