ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стресът атакува неродените деца през плацентата!

Стресът, който преживява една бъдеща майка, може да се предава на още нероденото й дете чрез плацентата! Какво следва?

pregnantНероденото бебе също изпитва негативите на стреса – при това момченцата са по-застрашени от момиченцата, твърдят учени от Университета в Пенсилвания. Колкото по-често една бременна жена се окаже стресирана, толкова по-големи опасности съществуват за здравето на децата й, коментират от medikforum.ru. “Лош посланик” в случая е специфичен белтък, който влияе върху развитието на детския мозък – при това по различен начин за момичета и за момчета. Много е вероятно именно в този механизъм на материнския стрес да е обяснението за случаите на аутизъм и шизофрения, които са по-чести при момчетата.
“Почти всичко, което жените изпитват по време на бременността, въздейства върху плацентата и се предава на детето – обобщава авторът на изследването, д-р Трейси Бейл. – Сега вече имаме маркер, че детето е усетило кога майка му изпитва стрес. Това ни дава възможност да прогнозираме, в зависимост от преживяванията на една бременна жена, дали детето й е застрашено от някои болести и поведенчески разстройства”.
Маркерът, за който става дума, е понижено ниво на фермента OGT. Той е открит в плацентата на бременни мишки, подложени на стрес. Пониженото ниво на фермента причинява изменения в над 370 гени на мозъка у неродените мишлета. Генните промени са в основата на бъдещи болести и при хората, включително до проява на Синдрома на Даун. Това още веднъж доказва, че изискванията за една спокойна и обгрижена бременност съвсем не са глезотия!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *