ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Извара или мляко: кое е по-полезно за костите?

Прието е да се смята, че изварата е много богата на калций и по тази причина е чудесен продукт, който укрепва костите.

sinusoidni-3Учени от Бостън са доказали, че за укрепването на костната тъкан по-голямо значение имат прясното и киселото мляко, съобщава medikforum.ru. Изварата наистина е полезна, но ефектът от нейния прием е по-слаб, твърди сайтът с позоваване на публикации в САЩ. Редовната консумация на прясно и особено на кисело мляко има изключително важна роля в укрепването на гръбначния стълб и тазовите кости – а това са най-уязвимите и болезнени области при страдащите от остеопороза.
Изводът е направен след продължителни наблюдения и изследвания върху поведението и заболяванията на 3200 жени и мъже на възраст 26-85 години. Всички участници са били включени доброволно и са попълвали обстойни анкети, в които “докладвали” за храненето си, вредните навици, приема на витамини, на хранителни добавки, за заниманията си с физкултура, дневния режим и т.н.
Информацията е събирана в продължение на 12 години. През това време в групата са регистрирани 43 счупвания на тазобедрени кости. Проследяването показало, че сред пострадалите почти няма любители на млякото и йогурта, а пациентите са предпочитали изварата. Учените са на мнение, че няма особена полза за костите също от кашкавала и меките деликатесни сирена.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *