Какво лекуват смокините?

Консумацията на смокини може да предотврати сърдечносъдови заболявания, предменструален синдром и хемороиди. Тези плодове са особено богати на минера­ли, влакнини и полифеноли – съединения, които не­утрализират свободните радикали.

Полезни вещества

Витамин В6 – Той укрепва сърдечносъдовата система и облекчава неразположенията, свързани с предменструалния синдром (ПМС). Пресните смокини са особено богати на този витамин – в 4 плода се съдържат 0,2 мг, което е 11 % от препоръчителния дневен прием.

Влакнини – Смокините са отличен източник както на неразтворими, така и на разтворими влакнини (една сушена смокиня съдържа над 2 г влакнини). Неразтворимите предпазват от запек, дивертикулоза и хемороиди. Разтворимите пектинови влакнини понижават нивата на холестерол в кръвта.

Калий – Той нормализира кръвното налягане и понижава риска от инфаркт и инсулт. (Четири пресни смокини съдържат 464 мг калий или 15% от препоръчителния дневен прием.)

Полифеноли – Изследванията сочат, че сушените смокини съдър­жат до 50 пъти повече полифеноли в сравнение с останалите плодо­ве и зеленчуци. Полифенолите неутрализират свободните радикали и предпазват от хронични заболявания.

Растителни стероли – Те понижават нивата на „лошия“ (LDL) хо­лестерол и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Фицин Ензимът, който се среща единствено в смокините, има леки слабителни свойства, които допринасят за способността на този плод да помага при запек.

За максимална полза

Пресните смокини се развалят по-бързо и следва да се консумират не по-късно от седмица след откъсването им. Сушените обаче са по-трайни. И тъй като съдържанието на вода в тях е ниско, те са с много по-висока хранителна плътност от пресните.

Порция здраве

В сравнение с повечето широко разпространени плодове смо­кините съдържат най-голямо количество минерали, които из­граждат костите, подхранват кръвта и предпазват сърцето – калций, желязо, магнезий, манган и калий. Количествата в ед­на порция варират между 10 и 15% от препоръчителния дне­вен прием.

Изглед на опаковката на продукта Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Оценете статията
Оценка 3.1 от 27 гласували

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.