Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Семките са по-полезни сурови

Богати на полезни за сърцето мазнини, тиквените, су­самовите и слънчогледовите семена съдържат огромно ко­личество фитохимикали, които предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания, катаракта, синдром на хроничната умора и макуларна дегенерация.

Полезни вещества

Витамин Е – Семената са сред най-добрите хранителни източници на този антиоксидантен витамин, който предпазва от рак, катаракта, сърдечносъдови заболявания, висок холестерол и макуларна дегене­рация (в едва 30 г слънчоглед се съдържат 14 мг витамин Е).

Магнезий – Около 30г слънчогледови или тиквени семена осигуря­ват над 1/4 от препоръчителния дневен прием за този минерал, който предотвратява синдром на хроничната умора, сърдечносъдови забо­лявания и образуване на камъни в бъбреците.

Незаменими мастни киселини – Семената са с богато съдържа­ние на тези питателни мастни съединения, които могат да помогнат при фиброкистоза на гърдата, да подобрят сърдечносъдовата и имунната система и да поддържат кожата здрава.

Растителни стероли – Тиквените семки са с особено високо съ­държание на тези съединения, които понижават нивата на общия и „лошия“ (LDL) холестерол и предотвратяват развитието надоброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП).

Селен – Съвместно с витамин Е този антиоксидант се бори с уврежда­нията, нанасяни от свободните радикали върху клетките, които нару­шения могат да доведат до рак, сърдечносъдови заболявания и проб­леми със зрението (30г слънчогледови семки осигуряват 17 мкг).

Сесаминолови съединения – Сусамовото семе съдържа сесаминол, сесамолинол и пинорезиноли. Всички те са прекурсори на лиг- наните (фитоестрогени, които са обект на изследвания заради евен­туалните им противоракови и кардиозащитни свойства).

Сирингова киселина – Съдържа се в сусамовото семе и е обект на изследвания заради потенциалната й възможност да работи съвместно с други растителни антиоксиданти за борба с пораженията от ултравиолетовите лъчи върху клетките на кожата.

Тиамин – Слънчогледовите семки са ценен източник на този незаменим вита­мин от групата В (в 30 г се съдържат около 0,7 мг). Тиаминът подобрява функ­цията на мозъка, включително и паметта.

Цинк – Тиквените и сусамовите семена осигуряват щедри количества от този жизненоважен минерал, който подобрява работата на имунната система и поддържа репродуктивното здраве.

За максимална полза

За да запазите незаменимите мастни киселини и хранителни вещества (а та­ка също и за да предпазите семената от гранясване), съхранявайте семената в херметически затварящи се съдове в хладилника или фризера.

 

 

Кризата ни прави дебели!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *