ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Канцерогенни ли са боите за коса?

Съставки от боите за коса могат да се свържат с агенти от тютюневия дим или замърсения въздух и да образуват канцерогенни съединения.

kosaЗа опасността от боите за коса алармираха британски учени, съобщи puls.bg. Изследователите препоръчват да бъде ограничено ползването на тези продукти от индустрията за разкрасяване. Разбираемо – производителите на бои за коса категорично отричат подобна опасност и реагират бурно на предложението за ограничения.

Че продължителната употреба на боите води до различни негативни отражения върху здравето е известно отдавна, но за първи път се проследява вероятността от онкологични трансформации в тялото. Учените уверяват, че всички трайни бои съдържат вторични амини – именно те са опасните съставки. Вторичните амини проникват в кожата и се задържат там дори с години. Свързването им с фрагменти от тютюневия дим способства за синтеза на N-нитрозамини, които са силно токсични и имат канцерогенно въздействие. Тази група вещества са забранени в козметиката.

Упоритата алергия е най-малкото, което боята за коса може да причини. Сега се оказва, че има връзка между боите и риска да развием рак на гърдата, яйчниците, мозъка и пикочния мехур, както и левкемия, твърдят изследователите в публикацията си в списание Materials.

Установено е и това, че жените, които се боядисват повече от девет пъти годишно, са в риск от левкемия с 60% над обичайното. След първите разкрития за тези вредни въздействия през 2009 година, Европейската комисия е забранила производството на 22 вида бои за коса.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *