ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Коварството на белия ориз

Белият ориз е в потребителската кошница на милиони заради поносимата си цена, внушението, че е полезна храна и разнообразните блюда, които прави вкусни.

orizНаистина ли обаче той е така полезен, както ние си мислим? Диетолозите напоследък са доста резервирани към него. Първата причина изглежда смешна: полираният ориз е покрит с талк, който се добавя при опаковането. Медици обаче твърдят, че в талка има канцерогенни съставки. Японски учени са открили връзка между високия брой пациенти с рак на стомаха – и постоянното присъствие на белия шлифован ориз в менюто им. Болните стомашни участъци били буквално облицовани с натрупвания от въпросното вещество.
Второ “престъпление” на белия ориз пред човечеството е, че той провокира появата на диабет от втори тип. Веднъж отключен, той става пожизнено страдание и причината за това е високият гликемичен индекс на ориза. В САЩ е проведен експеримент, според който рискът от диабет скача със 17%, ако в пет дни от седмицата похапвате по 150 грама ориз, описва medikforum.ru.
Белият ориз наистина е вкусна храна, но при термичната му обработка се губят практически всички витамини и микроелементи. Губят се също целулозата и оризовото масло, които се изхвърлят с обвивката на зърната. На практика белият ориз е едно голо нишесте. Районите на света, където оризът винаги се консумира в този вид, имат регистрирани масови авитаминози и обичайно липса на витамини от В-групата.
Ако се заемем да обобщим, ще стане ясно, че разликата между белия и кафявия ориз е както между деня и нощта. Когато решим да си сготвим ориз, първо трябва да помислим: струва ли си да изберем белия /по-лесно се приготвя и сме свикнали с вкуса му, цената е по-ниска!/. С белия, както излиза, избираме опасността от рак, диабет и авитаминоза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *