Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Оризът – една здравословна храна

Този важен продукт, характерен за много национални кухни, е сред основните източници на сложни въглехидрати, влакнини и незаменими хранителни вещества. Тъй като не съдържа глутен, оризът е полезен за хората, стра­дащи от цьолиакия или от алергия към житния глутен.

Оризът – една здравословна хранаПолезни вещества

Витамин В6 – Помага при алергии, безпокойство, астма, депресия и сърдечно-съдови заболявания. Кафявият ориз осигурява значителни количества от него – една чаена чаша варен кафяв ориз съдържа 0,3 мг витамин В6 (14% от препоръчителния дневен прием).

Магнезий – Кафявият ориз осигурява голямо количество от този минерал, който помага при предменструален синдром и камъни в бъбреците. (Една чаена чаша варен кафяв ориз съдържа 84 мкг или 21 % от препоръчителния дневен прием.)

Оризанол – Учените все още изучават свойствата на това съединение, за което се счита, че облекчава топлите вълни по време на менопауза и понижава нивата на холестерола. Освен това то предотвратява превръщането на азотните съединения в канцерогенни нитрозамини. Оризанолът – комбинация от различни форми на ферулиева киселина и терпенови фитохимикали, се съдържа в триците на кафявия ориз.

Селен – Този антиоксидант предпазва от алергии, астма, катаракта, безплодие и проблеми с простатата. (Една чаена чаша варен кафяв ориз съдържа 19 мкг или около 27% от препоръчителния дневен прием.)

Сложни въглехидрати – Те осигуряват енергия и ни помагат да усвоим течностите, което на свой ред допринася за славата на ориза ка­то лек срещу диария и киселини.

Фолат – Обогатеният бял ориз е отличен източник на този витамин от група­та В, който способства за намаляване риска от вродени дефекти и сърдечносъ­дови заболявания. (Една чаена чаша варен ориз съдържа 92 мкг фолат или 23% от препоръчителния дневен прием.)

За максимална полза

Когато готвите ориз, не го изплаквайте преди (нито пък след) това, тъй като та­ка отмивате важни хранителни вещества. Освен това ако искате да запазите витамините от групата В, избягвайте да го готвите в прекалено много вода. Поднасяйте ориз в комбинация с боб, грах и други варива, за да си набавяте пълния набор от белтъчини.

Порция здраве

Винаги се спирайте на кафяв ориз, тъй като той съдържа пове­че витамини и минерали в сравнение с преработения бял ориз, който е лишен от много полезни вещества. Освен това кафявият ориз е с по-високо съдържание на оризанол и не­разтворими влакнини.

 

Пробвайте здравословен режим с АЗИАТСКА диета

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *