Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

20% от хората страдат от синдром на раздразненото дебело черво

По последни данни приблизително 20% от възрастното население страда от болезнени коремни спазми, често свързани с подуване на корема, диария или запек без поява ясна физическа причина.

Същност на проблема

В един или друг момент от живота си почти 20% от хората в активна възраст страдат от редуващи се пристъпи на запек и диария, които са характерни за синдрома на раздразненото дебело черво (СРДЧ). Той се характеризира с не­обичайни и некоординирани спазми на мускулите в стомашно-чревния тракт. Сред симптомите, които съпровождат синдрома на раздразненото дебело черво, са коремни болки, подуване, газо­ве и слуз в изпражненията. Някои хора страдат предимно от диария или запек, докато при други са налице и двете. Въпреки че признаците на това състояние варират от леки до такива, които могат да ни направят нетрудоспособни, синдрома на раздразненото дебело черво не е животозастрашаващ, нито пък води до или е сигнал за по-сериозни здра­вословни проблеми като рак на дебелото черво.

Рискови фактори

Все още не е установена една-единствена причина за появата на синдрома на раздразненото дебело черво, въпреки че специалистите посочват редица потенциални фактори. За евентуални винов­ници, които могат да стимулират прекомерно нервната и храносмилателната система, се смятат стресът и прекаляването с антибиотици. И тъй като причини­те и симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво могат да бъдат най-различни, той обикновено се ди­агностицира след изключване на останалите заболявания с подобна симптома­тика, след което се изработва стратегия за облекчаване на неразположението. Тя може да включва техники за овладяване на стреса, определени медикаменти и промени в хранителния режим.

Не препоръчваме

Алкохолът, кофеинът, мазнините и сорбитолът (вид захар, съдържа­ща се в големи количества в суше­ните сини сливи и някои готови храни) могат да раздразнят черва­та и да изострят симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво. За да ограничите дискомфорта вследствие на синдрома на раздразненото дебело черво, лека­рите препоръчват да се тествате за непоносимост към лактоза и евентуално към фруктоза (съдър­жаща се в плодовете и някои из­делия, произвеждани на основата на плодове). Някои газообразуващи храни като броколи, карфиол и лук също могат да влошат сим­птомите на синдрома на раздразненото дебело черво.

 

 

Храни подпомагащи производството на колаген?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *