ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нар предотвратява атеросклероза

Учените горещо препоръчват да се консумира нар, тъй като той забавя стареенето и предотвратява атеросклероза.

Думата „нар“ (pomegranate) е старофренска и означава „ябълка със семки“ – доста сполучливо наименование за този плод с размери на ябълка, който е съставен от подобни на скъпоценни камъчета пурпурни семена.

Полезни вещества

Антоциани – Предпазвайки от вредното въздействие на свободни­те радикали върху клетките, тези пигменти предотвратяват рак и сър­дечносъдови заболявания. Има доказателства, според които антоцианите укрепват капилярите, което има благотворен ефект при хемороиди и разширени вени. Изследванията сочат, че антиоксидантите в сока от-нар са 2-3 пъти повече от тези в същите количества червено вино или зелен чай.

Влакнини – Както разтворимите, така и неразтворимите влакнини, съдържащи се в нара, помагат при запек и понижават холестерола. Елагова киселина Тя е в голямо количество в нара и действа съв­местно с други антиоксиданти, за да предпази организма от токсини­те в околната среда.

Калий – Свързвани с понижаването на кръвното налягане, храните, богати на калий, могат също така да намалят риска от сърдечносъдо­ви заболявания, камъни в бъбреците и инсулт. (Един нар съдържа 399 мг калий, което е 11 % от препоръчителния дневен прием.) Катехини Тези фитохимикали предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания и инфекции, тъй като защитават клетките от свободните радикали.

Манган – Нарът съдържа много манган, който играе незаменима ро­ля за здравето на зъбите и костите. (Един нар осигурява 0,9 мг или 44% от препоръчителния дневен прием.)

За максимална полза

Можете да консумирате семената на нара (кората му обаче не е годна за консу­мация) в естествения им вид или като изстискате сока от тях.

Порция здраве

Последните изследвания показват, че ако пиете поне четвърт чаша сок от нар дневно, ще укрепите сърдечносъдовата си система, тъй като така значително ще намалите окисляването на „лошия“ (LDL) холестерол.

 

 

10 начина да включите 5 допълнителни порции

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *