На какво още вреди пърженото?

Постоянното хранене с пържени ястия увеличава риска от рак на простатата.

hrupkavo_pileПържените храни са известни с негативните ефекти върху здравето, но заради приятния им вкус много хора не искат да се откажат от тях.
Проучване на екип от Fred Hutchinson Cancer Research Center проследил здравето на 1549 мъже с диагностициран рак на простатата, като сравнил статусите им с навиците за хранене. Паралелно са били изследвани още 1492 човека, които нямат подобен здравословен проблем.
Доказано е категорично, че групата на раково болните масово предпочита пържените храни и редовно ги има на трапезата си. При това този тип ядене е обикновено в големи количества. След като е изяснена връзката между пърженото и болестта, е важно да се разбере как точно става отключването на злокачествените изменения.
Бедата иде от мазнините, които при пържене се насищат с канцерогенни съставки. Става дума за цяла група съединения, отбелязват от puls.bg. Това са акриламид, полициклични въглеводороди, хетероциклични амини, акролеин, алдехид. Най-опасно е пърженето в маргарин, защото при него се отделя токсичният полицикличен ароматен въглеводород нафтален,
Особено сериозни проблеми за любителите на пърженото създава месото. Пърженото и препечено месо повишават риска да се разболеете от рак на простатата или пикочния мехур. Любителите на пикантните блюда двойно по-често страдат от описаните ракови заболявания. Важно е да се знае, че в този случай опасност представляват не само червените меса – но дори пърженото пиле и риба.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *