Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Предразположени ли сте към рак на кожата?

Имате по-висок риск от рак на кожата, ако един или по­вече от следните рискови фактори се отнасят за вас:

 Предразположени ли сте към рак на кожата

Фактори, които не можете да контролирате

  • Тип кожа и телесни особености. Най-предразположени към рак на кожата са хората с червена или руса коса, светли очи и кожа, склонна към образуване на лунички и бързо изгаряне, с много бенки.
  • Етнически произход. Хората с кавказки произход са десет пъти по-предразположени към развитие на рак на кожата, отколкото африканците.
  • Възраст. Рискът нараства с напредването на възраст­та. Най-застрашени от получаване на меланома са хората над 50 години.
  • Фамилна обремененост. Рискът ви е висок, ако чле­нове на семейството ви са боледували от рак на кожа­та или като дете сте живели в страна с горещ климат и кожата ви често е била изложена на слънце.

Фактори, които можете да контролирате

  • Излагане на ултравиолетови (UV) лъчи. Над 90% от случаите на рак на ко­жата се свързват с продължително и интен­зивно излагане на влиянието на UV радиация или облъчване за придобиване на изкуствен тен.
  • Изгаряния. Имате по-висок риск, ако в миналото сте имали тежки форми на слънчево изгаряне, придобива­не на изкуствен тен в солариум, ултравиолетови лампи, рентгенови лъчи или радиация. Многократните сериоз­ни слънчеви изгаряния като дете допълнително увели­чават риска ви от рак на кожата в по-късна възраст.
  • Ваканции. Рискът ви е по-голям, ако често прекарва­те почивките си на слънчеви места и стоите на плажа под слънчевите лъчи цял ден.

Фактори на околната среда.

  • Рискът се повишава, ако сте били изложени на действието на въглища, смо­ла, катран, креозот, арсен, радий или някои хербициди.

 

Възможно ли е да се защитим от рак чрез профилактика?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *