ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Отговорите на основните въпроси относно мъжкия стерилитет

За да се зачене бебе, е необходима само една яйцеклетка и един сперматозоид. Но докато жената отделя само една гамета на месец, мъжът изхвърля милиони сперматозоиди само при един полов акт. Защо е нужно това и застрахова ли го него това количество от стерилитет?

Невъзможно е да се отговори на тези въпроси в един материал. Ето отговорите на основните, за начало…

1. Колко време след отделянето на спермата сперматозоидите са жизненоспособни?

Зависи от много фактори. Например, къде се отделя спермата. При изхвърлянето й на открити повърхности спермата изсъхва и сперма- тозоидите загиват. Те оцеляват по-дълго във водна среда, например при взимането на душ или топла вана, заради влагата и топлината, но при този вариант вероятността сперматозоидите да „намерят“ пътя към яйцеклетката е нищожен, тоест трудно може да се постигне зачеване при полов акт в банята.

Попаднали във влагалището сперматозоидите могат да оцелеят не повече от пет дни, което зависи, отново, от редица условия. Шансовете да се постигне зачеване при акт, който е извършен 2-3 дни преди овулацията на жената, са реални.

2. Какво количество сперма е необходимо, за да се постигне бременност?

Достатъчен е един сперматозоид, за да се постигне бременност. Природата обаче е създала механизъм, по който оплождането да се осъществява от най-добрия сперматозоид. При еякулацията мъжът отделя близо 100 млн. сперматозоиди. Според доклади на Световната здравна организация при по-малко от 20 милиона на милилитър сперма съществува риск от затруднения при желание за постигане на бременност.

3. Защо е необходимо такова голямо количество, след като е достатъчен само един?

Отговорът се крие в „редицата условия“. За да срещнат яйцеклетката, сперматозоидите изминават дълъг път – преминават през вагината, навлизат в матката, намират и се спускат във фалопиевите тръби, мястото, където се осъществява оплождането. При това пътуване сперматозоидите се сблъскват с редица неблагоприятни фактори, което унищожава немалка част от тях – например, по-киселата среда във влагалището, която въпреки че се е променила по време на фертилния период на жената към по-алкална, пак е кисела за тях.

Продължителността на живот на сперматозоидите е ограничена, което зависи също от редица фактори, но от страна на мъжа, като генетични, здравословно състояние на организма, пълноценно хранене, осигуряващо ценни белтъчни и други вещества, заболявания в миналото и др.

До яйцеклетката стигат най-бързите и здрави сперматозоиди. Сливането с нея се постига от този, който успее да преодолее защитния й покривен слой, а това отново е признак за отличното му качество.

4. Има ли начин да се подобри качеството на спермата?

Всъщност, правилата, за да се поддържа добро качество на спермата, са същите, които важат за поддържане на добро общо здраве на организма.

Категорично вредно въздействие върху потенциала на сперматозоидите иматютюнопушенето. Медикаментите и излагането на токсичното въздействие на някои вещества и елементи, като пестициди и тежки метали, убиват сперматозоидите. Освен тяхното избягване се налага и ограничаване консумацията на алкохол. Неблагоприятен е ежедневният прием и големите количества.

Температурата при скротума винаги трябва да е по-ниска от тази на тялото, тъй като топлината значително редуцира количеството на жизненоспособни сперматозоиди и производството на качествена сперма. В този смисъл редно е да се избягват горещите вани, душове, облекло, което задържа топлината, тясно бельо и панталони, които затрудняват топлообмена и кръвообращението.

За да са здрави и издръжливи сперматозоидите, е необходимо и придържането към здравословен начин на хранене и съблюдаване на телесното тегло.

5. Какво показва спермограмата?

Спермограмата е тест, който установява качеството на спермата. Тестът може да е разширен, ако показателите на първия не са били добри. Разширената спермограма се прави по препоръка на специалист по репродуктивно здраве.

За провеждането на теста, е необходимо да се отдели сперма в специална чашка, след което материалът се подлага на лабораторен анализ.

При анализа се отчита количеството на спермата при еякулация. Нормално е еякулатът да е между 2 и 6 мл или това се равнява на половин до една чаена лъжичка сперма. Количество по-малко от това поставя под съмнение постигането на зачатие. По-големият обем на еякулата също не е добър показател, това е признак за разреждане на спермата и концентрацията на сперматозоидите в нея.

Високата концентрация е необходима, за да останат жизненоспособни сперматозоиди при сблъсъка с първите външни за тях фактори. Десет – петнадесет минути след еякулацията спермата се втечнява и концетрацията им пада, в противен случай предвижването им е затруднено.

За нормална се приема концентрацията над 20 млн. сперматозоиди в милилитър сперма.

Важен показател е подвижността на сперматозоидите. Преценява се делът на бързоподвижните. Час след еякулацията, най-малко половината от тях трябва да могат да се движат напред в права линия.

Оценява се морфологията им – тоест провежда се анализ на размера, формата и структурата им. При теста се прави преглед на 200 сперматозоида. Резултатът е добър, когато не се отчитат отклонения в морфологията им.

6. На каква възраст мъжът престава да отделя сперматозоиди?

За разлика от жените, при които краят на фертилитета се бележи с края на менопаузата, при мъжете способността да отделят сперматозоиди остава до края на живота им. Естествено, с възрастта количеството и потенциалът на сперматозоидите намаляват драстично.

 

 

Кои са причните за безплодие?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *