Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доматите пазят сърцето, но не спасяват от инсулт!

Любимите на всеки българин домати намаляват с 25% риска от сърдечни заболявания. В същото време те не могат да бъдат защита от инсулти, твърдят изследователи от Тufts University в Бостън.

tomatoАмериканските учени уверяват на базата на своите наблюдения, че ако един човек в продължение на 11 години редовно включва този зеленчук в менюто си, рискът да развие сърдечно-съдово заболяване се намалява с 25-26%. Както е известно, доматите съдържат висока доза от антиоксиданта ликопен – пигмент, който им придава червения цвят. Високо ликопеново съдържание имат и хранителните продукти с доматено съдържание – пюре, сок, кетчуп, отбелязват от medikforum.ru.
Значението на ликопена, респективно – на доматите в менюто, е известно на науката не от вчера. Учените от Тufts University решили да проверят дали “доматената диета” е наистина надежден щит за сърцето. Техните наблюдения в продължение на 10 и повече години обхващат както хора с предпочитания към тази храна, така и други, които я отбягват. Доматите очевидно помагат на сърдечно-съдовата система: но наистина ли заслугата за това е на лекопена? Това е и продължението на изследването, с което групата от Бостън се е заела.
За жалост учените не са открили категорични доказателства за това, че доматите помагат и срещу инсулт. Най-неочаквано обаче било установено, че те са отличен лек срещу депресиите!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *