ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Яжте моркови при сърдечно-съдови заболявания и хипертония

Морковите съдържат впечатляващо количество бета-каротин и осигуряват много влакнини. Консумацията на моркови предпазва от сърдечно-съдови заболявания, някои ви­дове рак, кожни и очни болести, запек и висок холестерол.

Яжте моркови при сърдечно-съдови заболявания и хипертонияПолезни вещоства

Бета-каротин – Освен че е прекурсор на витамин А, бета-кароти­нът действа и като антиоксидант, който предпазва клетките от увреж­дания вследствие действието на свободните радикали. Колкото по-наситен е цветът на морковите, толкова по-високи са нивата на каро­тин в тях. Една чаена чаша варени моркови осигурява 18 мг или 300% от препоръчителния дневен прием на това вещество!

Витамин А – При консумация на моркови или други храни с високо съдържание на бета-каротин организмът превръща част от него в необходимия му витамин А, който е важен за редица функции, включително добро зрение, оптимален клетъчен растеж и здрави лигавици. Витамин А помага на очите да се адаптират към тъмнината и поддържа кожата и косата ни здрави.

Калциев пектат – Смята се, че този уникален вид влакнини пони­жава холестерола, като се прилепва към жлъчната киселина – про­цес, който помага на организма да изхвърли холестерола.

Неразтворими влакнини – Те предпазват от запек, тъй като при­дават обем на усвоената храна. Освен това повишават усещането за ситост, което е от полза при наднормено тегло.

За максимална полза

Топлинната обработка на морковите, особено с малко мазнина (за предпочи­тане мононенаситена като зехтин), прави бета-каротина по-лесно усвоим от организма.

Порция здраве

Въпреки че някои изследвания сочат, че бета-каротинът, приеман под формата на таблетки, не предотвратява появата на сърдечносъдови заболявания, според други консумацията на храни с високо съдържание на бета-каротин наистина вър­ши работа. Последните проучвания показват, че високият прием на бета-каротин чрез храната понижава риска от сър­дечносъдови заболявания с около 45%.

 

 

Диета, полезна за сърцето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *