Да се предпазим от сърдечно-съдови заболявания

Променяйки здравословно модела си на хранене, ние можем да намалим съществено вероятността да се разболеем от сърдечно-съдови заболявания.

Да се предпазим от сърдечно-съдови заболяванияХранителен режим с ниско съдържание на мазнини, при който има прием на ненаситени мазнини, набавяни чрез зехтин, ядки и тлъста риба, може значи­телно да подобри нивата на холестерола. Тлъстата риба е богата и на омега-3 мастни киселини, които притежават многообещаващи свойства за намалява­не на риска от настъпване на смърт вследствие на различни типове инфаркт. Тези полезни за сърцето мазнини могат да намалят рис­ка от инфаркт, понижавайки нивата на опасните триглицериди, което на свой ред ограничава риска от аритмия.

Зехтинът и ядките са особено ценни източници на витамин Е, който възпре­пятства окисляването на LDL-холестерола – фактор за образуване на плаките, запушващи артериите. Мононенаситените мазнини също имат ползотворен ефект върху здравето на сърцето. Тъй като окисляването не им вреди особено, е по-малко вероятно тези мазнини да допринесат за запушване на артериите и е добре, когато е възможно, да се консуми­рат вместо наситени мазнини и трансмазнини.

Приемът на много витамин С може да предотврати появата на сърдечносъдо­ви заболявания, тъй като той прочиства организма от вредните свободни ради­кали, укрепва кръвоносните съдове и регулира кръвното налягане. Смята се, че флавоноидите повишават антиоксидантното действие на витамин С, като много научни изследвания свързват фитохимикалите в плодовете, зеленчуци­те, чая и червеното вино с предотвратяването на инфаркт. Действието на тези мощни антиоксиданти може да забави натрупването на запушващия артериите холестерол, което допринася за възникването на сърдечносъдови заболявания. Учените смятат, че един уникален флавоноид, съдър­жащ се в доматите и наречен ликопен, възпрепятства развитието на атеросклероза, тъй като пречи на окисляването на „лошия“ (LDL) холестерол. Изследване, проведено в 10 европейски страни сред над 1 000 мъже на средна възраст, установило, че онези от тях, чийто хранителен режим бил с най-висок прием на ликопен, успели да по­нижат с 50% риска си от инфаркт.

Мощните серни фитохимикали в чесъна и растенията от сем. Лу­кови също могат да предотвратят появата на сърдечносъдови забо­лявания. Изследванията сочат, че редовната консумация на чесън спира и дори редуцира мастните отлагания в артериите. Някои спе­циалисти препоръчват приема на средно между половин и една скилидка чесън дневно.

Трупат се все повече данни, които свързват повишените нива на ами­нокиселината хомоцистин със запушването на артериите и появата на сърдечносъдови заболявания. Фолатът, който е ключов витамин от групата В, изглежда, действа съвместно с витамин B6 и В12 за пони­жаване стойностите на хомоцистина. Според едно изследване, в кое­то участниците трябвало да възприемат хранителен режим с високо съдържание на фолат, средните нива на хомоцистин спаднали с впечатляващите 7%. Рибата тон, авокадото и картофите осигуряват щедри количества витамин В6, а птичето месо и морските дарове са богати на витамин B12.

Хранителен режим, включващ соеви храни и разтворими влакнини, може да подобри здравето на сърцето, тъй като намалява „лошия“ (LDL) холестерол. Соевите протеини (25 г на ден), разтворимите влакнини в овеса (бета-глюкан) и боба, както и тези в обвивките на лененото семе са особено полезни.

 

 

Кои са причините за сърдечно-съдовите заболявания?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *