Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли да се отървем от предменструалния синдром?

Въпреки че храната не може да предотврати настъпването на предменструалния синдром, определени съставки в нея облекчават някои от неприятните му симптоми.

Калцият регулира смущенията в настроението, спазмите в корема, подуването и съкращаването на мускулите в резултат на ПМС. Той влияе и на баланса на хи­мическите вещества в мозъка, както и на хормоните, свързани с настроението.

Храните с високо съдържание на сложни въглехидрати увеличават произ­водството на серотонин – химическото вещество в мозъка, което регулира настроението и апетита. Освен това те уравновесяват нивата на глюкозата, при които се наблюдават колебания по време на ПМС.

Жените, които страдат от ПМС, често са с по-ниски нива на магне­зий, което вероятно ги прави по-предразположени към главоболие­то, свързано с това състояние.

Въпреки че изследванията са противоречиви, някои от тях сочат, че храните, богати на витамин В6, стимулират производството на серотонин и намаляват тревожността и депресията, които ПМС пред­извиква. Освен това витамин В6 подпомага натрупването на магне­зий в клетките.

Една от причините, поради които ПМС е по-рядко срещано явление в някои азиатски страни, вероятно се дължи на високата консумация на соеви храни там. Соевите изофлавони като генистеина (а също и лигнаните в лененото семе) са фитоестрогени, които балансират хормоналните колебания, тъй като редуцират високите нива на естроген, за който се смята, че играе важна роля при ПМС.

Консумацията на храни, богати на омега-3 мастни киселини, като риба и морски дарове може да облекчи менструалните болки, тъй като тези вещества способстват производството на противовъзпали­телни простагландини. Омега-3 облекчават и депресията, която е един от многото симптоми на ПМС.

Освен че можем да въведем в менюто си храни, които помагат да се справим с ПМС, съществуват и продукти, които е добре да избягва­ме. Намаляването на кофеина и на натрия (солта) също може да об­лекчи симптомите на ПМС.

 

 

Менструалният цикъл – обяснен!!!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *