ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представлява и как се лекува рак на белия дроб?

Какво представлява ракът на белия дроб?

Съществуват два основни вида рак на белия дроб – дребноклетъчен и недребноклетъчен. Първият се развива много бързо и обхваща други органи. Наблюдава се почти винаги при пушачи и представлява 20% от случаите на белодробен рак. При почти 60% от заболелите дребноклетъчен белодробен рак в момента на откриването на ту­мора той вече е метастазирал в други органи на тялото.

Недребноклетъчният белодробен рак (сквамозен и аденокарцином) често се среща при пушачи, пасивни пушачи и хора, изложени на въздействието на радон. Този ту­мор обикновено се разраства по-бавно, но в момента на поставянето на диагнозата ле­чението е почти невъзможно.

Приблизително 14% от хората, болни от рак на белия дроб, живеят пет години след откриването му. Когато се диагностицира, преди да е обхванал и други органи, шансо­вете за оцеляване са 49%, но едва 15% от случаите се откриват в такъв ранен стадий.

 

Как се лекува ракът на белия дроб?

Лечението зависи от размера, местоположението и вида на рака, както и от общото здравословно състояние на заболелия. За да се назначи подходящият вид лечение, обикновено трябва да се направи биопсия. Стандартните видове терапия – лъчетерапията, химиотерапията и хирургията, нямат висок процент успеваемост, а странични те ефекти са много тежки. Затова на пациентите често се предлага да се включат в кли­нични изпитания на нови видове терапии. Ако искате доброволно да участвате в по­добни проучвания, попитайте лекуващия си лекар или друг специалист какви изслед­вания се провеждат в момента. Дребноклетъчният рак на белия дроб се лекува с химиотерапия, която убива туморните клетки. Ако туморът Пограничен в малък уча­стък, хирургът обикновено отстранява част от белия дроб или цялата белодробна по­ловина, но ако има метастази в други органи, хирургичният метод не се прилага. В случаите на недребноклетъчен рак на белия дрофобикновено се прилага лъчетерапия и химиотерапия и в единични случаи хирургия.

 

 

СИМПТОМИ

  • В ранен стадий липс­ват симптоми.
  • В напреднал стадий: упорита кашлица с или без отделяне на храчки или кръв; бол­ка в гърдите; недо­стиг на въздух; хрипо­ве; умора; пресипналост; загуба на апетит; отслаб­ване; често повтаря­щи се пневмонии и бронхити.

 

ФАКТ

Рискът от развитие на рак на белия дроб при непушачите е 1 към 100. При пушачите той вече е 1 към 1

 

Слънце, цигари и алкохол водят до рак

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *