ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо се получават инфекциите на пикочните пътища?

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) възникват, когато бактериите от долната част на червата попаднат в пикочния мехур (където се събира урината) и уретрата (из­ходният канал на урината)? Ако инфекцията се разпространи до бъбреците, се развива пиелонефрит, който налага спешна лекарска намеса.

Инфекциите на пикочните пътища са 20 пъти по-чести при жените, отколкото при мъжете, защото жените имат по-къса уретра, която е около 5 см, докато при мъжете тя е 25 см. Ето защо бактериите проникват по-лесно в пикочната система на жената. Же­ните, които са навлезли в менопаузата, и младите, сексуалноактивни жени са основни­те рискови групи за ИПП.

Но тази инфекция е разпространена и сред по-възрастните хора, като повечето от тях развиват ИПП след болничен престой. Това състояние е на първо място сред при­добитите в болница инфекциозни заболявания.

Инфекциите на пикочните пътища най-често се причиняват от бактерията ешерихия коли, която навлиза в урет­рата и може да се придвижи нагоре по пикочния канал към пикочния мехур. Източ­ник на инфекцията ешерихия коли са замърсените ръце, замърсената зона около ану­са след изхождане или кожата около гениталиите. При жените бактериите, които се намиран във вулвата, могат да навлязат в уретрата по време на полов акт. Жените, които имат диафрагма, са с малко по-висок риск.

Камъните в бъбреците и уголемената простата също увеличават риска от инфекции на пикочните пътища. Ако вече сте прекарали ИПП, има голяма вероятност тя да се повтори.

Повечето лекари поставят диагноза само по оплакванията. Но понякога може да се назначи изследване за наличието на бактерии в урината. Така се преценява кой ан­тибиотик ще бъде най-ефикасен за унищожаване на бактериите, причинили инфек­цията.

 

СИМПТОМИ

  • Пареща болка при уриниране.
  • Чести позиви за ури­ниране с отделяне на незначително коли­чество урина.
  • Мътна или примесена с кръв урина.
  • При жените-необи­чайно отделяне на секрет от влагалище­то с неприятен мирис.
  • Наред с гореописани­те симптоми – болка в кръста или долната част на корема, студе­ни тръпки, температу­ра, гадене и повръща­не, които са признаци за пиелонефрит; при появата им трябва незабавно да се обадите на лекаря си.

Профилактика на инфекциите на пикочните пътища

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Защо се получават инфекциите на пикочните пътища?

  1. Краси каза:

    Инфекциите на пикочните пътища се получават много често от настинки, точно както е болнавото време сега и аз страдам всяка зима от цистит. Хем се обличам дебело и пак, докато не прочетох за червената боровинка и в аптеката ми препоръчаха Урохелп. Пия го профилактично и тази зима не ме е хванал цисти нито веднъж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *