Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синдром на раздразненото дебело черво

Какво представлява синдромът на раздразненото дебело черво?

 

По принцип червата извършват ритмични контракции, за да придвижат храната през храносмилателния тракт. При синдрома на раздразненото дебело черво (СРДЧ) се на­блюдават чревни спазми, които водят до нередовното им изпразване. СРДЧ е най-чес­тото храносмилателно разстройство. Приблизително 10-20% от възрастните търсят помощ за облекчаване на симптомите му, които могат да продължат с дни или дори с месеци. Някои хора цял живот страдат от периодични коремни болки. При жените, които са три пъти по-предразположени към СРДЧ от мъжете, симптомите са по-остри преди или по време на менструация. СРДЧ е неприятен и непредсказуем проблем, но обикновено не води до трайни увреждания на червата или до сериозни усложнения като кръвоизлив или рак.

Стресът, определени храни и лекарства и хормонални промени учестяват чревната перисталтика, но нито един от тези фактори не е доказана предпоставка за СРДЧ. Ня­кои лекари смятат, че причината е нервно-психическо разстройство, което предизвик­ва по-чести контракции на червата, хипотеза, която се доказва от последните изслед­вания за влиянието на серотонина върху храносмилателната система. СРДЧ не може да се диагностицира чрез определени тестове. За да изключи вероятността за друг здравословен проблем, лекарят назначава кръвни изследвания, изследвания на из­пражнения за паразити, рентгенова снимка, сигмоидоскопия или аноректална манометрия (за установяване на тонуса на аналния сфинктер).

 

Симптоми

  • Редуващи се състояния на диария и запек с отделяне на газове, коремни спазми (обикновено след хранене) и стомашни киселини.
  • Малки (подобни на топчета) или плоски (като панделки) изпражнения, понякога примесени със слузести нишки.
  • Чувство за тежест, което се запазва и след изпразване на червата.

 

Страдате ли от фибромиома?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *