ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвети за профилактика при болест на Паркинсон

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Белтъчини. Избягвайте продуктите с високо съдържание на протеини като месото и рибата, ако сте на терапия с л-допа. Белтъчините намаляват дейст­вието на медикамента. Препоръчително е да приемате ле­карството между храненията.
  • Влакнини. Богатите на влакнини храни ще ви помогнат да се справите с характерния за болестта на Паркинсон за­пек. Стремете се да приемате пет или повече порции плодо­ве и зеленчуци дневно. Наблягайте на смокините, сливите, папаята и ананаса, защото имат естествено слабително дей­ствие. Консумацията на големи количества хранителни трици с цел набавяне на повече влакнини не се препоръчва, защото те затрудняват усвояването на някои минерали.
  • Включете по-меки храни. В по-напредналите стадии на болестта на Паркинсон затрудненото дъвчене може да пре­върне храненето в изпитание вместо в удоволствие. Изби­райте по-меки храни като макаронени изделия, кисело мля­ко и печени ябълки.
  • По-малко, но по-често. Ако страдате от липса на апетит, разделете храната за деня на малки порции и я приемайте по-често – на всеки 2-3 часа. Така храненето няма да е тол­кова неприятен процес.
  • Включете повече омега-3 мастни киселини, съдържа­щи се в тлъстата риба – те могат да намалят тремора.

 

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Движете се. Правете повече упражнения за разтягане и разходки. Те ще укрепят вашето тя­ло и ще подобрят равновесието и координацията на движе­нията ви.
  • Физиотерапията помага. Потърсете съвет от физиоте­рапевт, който ще ви научи как да се движите, за да намалите риска от падания.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Витамини и минерали. Учените предполагат, че витамин Е (250 мг дневно) може да за­бави прогресирането на болестта на Паркинсон. Витамин С е полезен в ранните фази на заболяването (500 мг 2 пъти дневно). Витамин В6 (25 мг 2 пъти дневно) увеличава предаването на импулсите между мозъчните клетки. Фолиевата киселина, рибеното масло и гинко билоба също са полезни.

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

  • Помощ от билките. Редица билки подпома­гат преодоляването на депресията: жълт кан­тарион, пасифлора, лавандула и валериана. Предупредете лекаря си, ако пиете жълт кантарион, защото може да взаи­модейства с приемани от вас медикаменти.

 

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Опитайте алтернативни методи. Акупунктурата се използва за контролиране на тремора, облекчаване на сковаността и депресията.
  • Удобно облекло. Избирайте дрехи, които лесно се обли­чат и събличат. Предпочитайте жилетки вместо пуловери и носете широки и свободни дрехи.
  • Обезопасете дома си. Поставете перила навсякъде в дома си, особено в банята и тоалетната. Махнете килимите и кабелите, в които можете да се спънете. Но все пак не забравяйте, че постелките омекотя ват удара при падане.
  • Преценете рисковете. Излагането на действието на пестициди и хербициди, които се срещат най-често в про­винциалните райони, е рисков фактор, заради който си струва да се преместите да живеете на друго място. Особе­но ако съществуват и други рискови фактори като прекара­на травма на главата, стрес или фамилна обремененост болестта на Паркинсон.

 

Как се лекува болестта на Паркинсон?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *