ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога се появяват камъните в бъбреците?

Милиони хора по света страдат от камъни в бъбреците (или нефролитиаза), които се появяват, когато определени съединения в урината се натрупат в бъб­река и започнат да кристализират.

Камъните обикновено са изградени от калций в комбинация с фосфат или оксалат. (По-рядко срещани са камъните от струвит, които могат да се появят вследствие на бъбречна или хронична инфекция на пи­кочните пътища. А още по-малко вероятно е да се образуват и камъни от пикочната киселина в резултат на подагра.) Ако веднъж вече сте изхвърлили камък с урината, това значително увеличава вероятността от повторно образуване, но лекарите са на мнение, че шансовете това да бъде предотвратено се увеличават, ако започнете да спортувате или промените хранителните си навици.

Рискови фактори

За образуването на камъни в бъбреците допринасят наследствеността и хроничната дехидратация, но конкретната причина все още не е известна. Някои хора са по-предразположени към бъбречнокаменна болест вследствие на оп­ределени фактори и условия, в това число заседнал начин на живот и принад­лежност към европеидната или монголоидната раса. По неясни причини, веро­ятно генетични, някои хора имат по-висока концентрация на калций в урината, което стимулира образуването на кристали и е причина за повечето случаи на нефролитиаза. Допълнителни рискови фактори са бъбречни заболявания, хронично възпаление на червата, оперативна интервенция в стомашно-чревната област, както и някои лекарства (например диуретиците). Учените не смятат, че консумацията неопределени храни води до образуването на камъни при хора, които не са предразположени към това. Но проучванията сочат, че при онези от нас, които са предразположени, оксалатите и пурините (съединения, съдържа­щи се в определени храни) могат да стимулират развитието на бъбречнокамен­на болест.

Не препоръчваме

Тъй като някои храни увеличават вероятността от образуване на камъни в бъбреците, хората с ви­сок риск в това отношение следва да ограничат или напълно да из­ключат техния прием. Сред тях са рафинираните въглехидрати, со­лените храни, алкохолът, храните с високо съдържание на животин­ски белтъчини,както и храните с пури ни и оксалати. Продуктите, богати на пурини, са животински органи, аншоа, сардини и херин­га. С високо съдържание на окса­лати са цвекло и листа на цвекло, шоколад, швейцарско цвекло, червени боровинки, листа от глу­харче, ядки, магданоз, ревен, спа­нак, ягоди, чай и пшенични трици.

 

 

Болки в кръста ?!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *