Исхимичният инсулт е най-разпространен

Инсултът настъпва, когато запушена или разкъсана артерия внезапно лиши мо­зъка от приток на кислород.

Той може да доведе до пагубни последици за физи­ческото и емоционалното състояние. Вследствие на инсулт е възможно да бъдат увредени говорът, двигателната способност, зрението и останалите сетива.

Най-разпространеният тип инсулт – исхемичният, се предизвиква от кръвен тромб (съсирек), който блокира притока на кръв към мозъка. Тромбите обик­новено се образуват в резултат на натрупването на мастни плаки, които стесня­ват артериите в близост до или в самия мозък и по този начин възпрепятстват кръвообращението. Съсиреци могат да се образуват и в други съдове на тяло­то, откъдето да попаднат в кръвоносните съдове, подхранващи мозъка. По-малко обичайни са хеморагичните инсулти, които възникват в резултат от раз­късана, кървяща артерия в мозъка.

Хипертонията и високият холестерол също увеличават риска от инсулт.

Най-нови проучвания

Едно изследване, продължило 14 годи­ни, сред приблизително 80 000 жени на възраст между 34 и 59 години, установи­ло, че участничките, които консумирали по около 110 г риба средно между два и четири пъти седмично, намалили почти наполовина риска си от инсулт. Резулта­тите били изключително показателни при онези дами, които консумирали тлъсти риби, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга или тон.

 

 

Справяне с проблемите на менопаузата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *