ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се предпазим от камъни в бъбреците?

Приемът на много течности, най-вече вода, е основната препоръка за предот­вратяване и справяне с този проблем.

Водата разрежда урината и прави по-трудно кристализирането на солите в нея. Важно е да се отбележи, че цветът на урината след прием на много вода не бива да е по-тъмен от бледожълто. За предотвратяване на появата на камъни в бъбреците лекарите препо­ръчват 12 чаши по 250 мл вода дневно.

Алкалните вещества в портокаловия сок, наречени цитрати, подпо­магат неутрализирането на киселините, водещи до образуването на камъни. Изключително полезният минерал калий – наличен в пор­токаловия сок, също намалява риска. За да предотвратите образува­нето на камъни от струвит, консумирайте богатите на танин боро­винки. Тъй като предотвратяват възникването на инфекции на пикоч­ните пътища, танините могат да попречат на образуването на камъни от струвит (свързани с възникването на хронични ин­фекции на пикочните пътища) в бъбреците. (Червените боровинки също съдържат танин, но те трябва да се избягват заради оксалатите в тях.)

Животинските белтъчини могат да понижат концентрацията на по­лезни цитрати в организма, затова хората, предразположени към бъбречнокаменна болест, трябва да ограничат консумацията им и да наблегнат на растителните. Смята се, че белтъчините с животин­ски произход повишават нивата на способстващите образуването на камъни в бъбреците калций и оксалати.

Храните с високо съдържание на неразтворими влакнини (и с ниско съдържание на оксалати) са изключително полезни – те из­хвърлят излишното количество калций и оксалати още в храносми­лателния тракт, възпрепятствайки тяхното преминаване в кръвта и натрупване в урината. Магнезият също е много ценен, тъй като той задържа оксалатите в червата (оксилатите са рисков фактор за бъбречнокаменна болест). Преди обаче значително да увеличи­те приема на влакнини, се консултирайте с лекар, тъй като намале­ният прием на калций може да повиши риска от остеопороза.

Въпреки доказателствата, че калцият, приеман чрез храната, повишава съдържанието на калций в урината и че калцият в урината благоприятства образува­нето на камъни в бъбреците, според две много важни изследвания хората, кои­то консумират храни с най-високо съдържание на калций, са застрашени от об­разуването на калциеви камъни в бъбреците в доста по-малка степен. Учените предполагат, че калцият, приеман чрез храната, блокира абсорбирането на вредните оксалати в организма. (Важно е да се отбележи, че участниците в из­следванията, които консумирали най-много храни с калций, приемали и най- много течности, калий, магнезий и фосфат.) Въпреки всичко приемът на кал­ций под формата на хранителна добавка може действително да повиши риска от бъбречнокаменна болест.

 

 

Природни методи за лечение на цистит

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *