Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои зеленчуци предпазват от инсулт?

Редица изследвания сочат, че спазването на хранителен режим с ниско съдър­жание на мазнини и богат на плодове и зеленчуци може да ни предпази от ин­султ.

Според едно изследване хората, консумиращи зеленчуци 6-7 дни в сед­мицата, ограничават риска си от инсулт с над 50%. Приемът на обилно коли­чество пълнозърнести храни също играе важна роля, като съществуват данни, че диета, основаваща се на пълнозърнести продукти, понижава застрашеността от заболяването. Няколко типа фитохимикали и хранителни вещества в пълнозърнестите продукти, показват обещаващи свойства в профилактиката на инсулт.

Калций се съдържа в броколите, млечните продукти и в смокините. Анализът на резултатите от 42 изследвания показва, че калцият има малък, но за сметка на това изключително важен ефект върху кръвното налягане. Смята се, че той възпрепятства образуването на тромби, които могат да п редизвикат инсулт.

Влакнини има в аспержите, лещата и цвеклото. Изследванията свързват високия прием на влакнини от плодовете и зеленчуците с понижения риск от инсулт. По- конкретно се смята, че разтворимите влакнини предот­вратяват атеросклерозата и образуването на съсиреци, които водят до настъпването на исхемичен инсулт.

Флавоноиди има в горските плодове, лука и ябълките. Изследванията сочат, че флавоноидите, приемани чрез храната, най-вече кверцетин, намаляват риска от натруп­ване на плаки в артериите (тези отлагания могат да бло­кират притока на кръв към мозъка).

Омега-3 мастни киселини има в морските дарове и в тлъстата риба. Приемът на две или повече порции тлъста риба седмично може да намали риска от някои видове инсулт с около 50%, както е видно от изследванията. Учените предпола­гат, че омега-3 мастните киселини в рибата възпрепятст­ват образуването на тромби в кръвта, предпазвайки ни по този начин от инсулт.

Калий се съдържа в бананите картофите и портокалов сок. Тъй като способства за понижаване на кръвното налягане и вероятно възпрепятства образуването на кръвни съсиреци, калият намалява риска от инсулт.

Ресвератрол се съдържа във фъстъците, червеното вино и черното грозде. Данните от предварителни изследвания показват, че този фитохимикал може да предотврати образуването на тром­би и способства за отпускане на кръвоносните съдове.

Витамин С има в кивито,  пъпешите, дините и цитрусовите плодове. Проучванията сочат, че хората с най-ниски нива на вита­мин С в кръвта са изложени на около 70% по-висок риск от инсулт. Според учените витамин С е полезен не само заради антиоксидантните си свойства.

Трупат се все повече научни доказателства в полза на това, че борещите се сре­щу свободните радикали антиоксиданти като ресвератрол и селен предпазват от исхемичен инсулт. Учените смятат, че витамин Е унищожава свободните ра­дикали и възпрепятства окисляването на „лошия“(LDL) холестерол, който за­пушва артериите и създава предпоставки за възникването на инсулт.

Съществуват данни, че повишението в нивата на аминокиселината хомоцистин – нещо, което отдавна се свързва с опасността от ин­фаркт, вероятно увеличава риска и от инсулт. Витамините от групата В – фолат, витамин B6 и витамин B12, действат съвместно за пони­жаване стойностите на хомоцистина. Според едно изследване, при което участниците трябвало да преминат на хранителен режим, бо­гат на фолат, средните нива на хомоцистин спаднали със 7%. Цитру­совите плодове и лещата са отлични източници на фолат, а морските дарове са с високо съдържание на витамини В6 и В12.

Хипертонията и високият холестерол увеличават риска от инсулт. За повече информация относно това как да регулирате кръвното наля­гане и холестерола.

 

 

 

Спрете алкохола – важно е за здравето ви!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *