Начало / Болести и лечение / Сърце и кръвоносна система / Какво представлява високото кръвно налягане?

20 супер продукта на по-ниска цена!

Какво представлява високото кръвно налягане?

Кръвното налягане е натискът, който кръвта оказва върху стените на кръвоносните съдове, когато сърцето се съкращава и изтласква кръвта (систолно налягане) и когато се отпуска и изпълва с кръв (диастолно налягане).

Измерва се в милиметри живачен стълб (mm/Hg) – показателят за систолно налягане е преди показателя за диастолно. Оптималните стойности са 120/80 mm/Hg. Поддържането на високо кръвно налягане (хипертония) за продължителен период от време може да увреди кръвоносните съдо­ве в целия организъм и да стане причина за много усложнения като инфаркт, инсулт и бъбречни увреждания. Почти 90% от страдащите от високо кръвно налягане имат първична или есенциална хипертония, причината за която е неизвестна. Останалата част от хипертониците страдат от вторична хипертония, която е последица от друго заболяване като например нарушена бъбречна функция.

 

Как да опазим сърцето си здраво?

Кои са симптомите на високото кръвно?

Няма. Противно на широките убеждения, високото кръвно на­лягане в повечето случаи не е причина за замаяност, главо­болие, умора, зачер­вяване или кръвоте­чение от носа.

 

ФАКТ

По-малко от половина­та от хората, страдащи от високо кръвно наля­гане, знаят за състоя­нието си. Често то е на­ричано „мълчаливият убиец“.

 

Кога кръвното налягане е твърде високо?

Еднократното отчитане на високо кръвно налягане не е достатъчно, за да се постави диагноза хипертония. Трябва да се направят поне две измервания в два отделни дни. Може дори да се наложи да проверявате кръвното си налягане в домашни условия, за да избегнете отчитането на „лъжливо високо кръвно налягане“, което се дължи на при­теснението по време на лекарския преглед.

 

КЛАСИФИКАЦИЯ СИСТОЛНО (mmHg) ДНАСТОЛНО (mmHg)
Оптимално 120 или по-малко 80 или по-малко
Нормално до 130 до 85
Високо нормално 130-139 85-89
Лека хипертония 140-159 90-99
Умерена хипертония 160-179 100-109
Тежка хипертония над 180 над 110
Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували
loading...

20 супер продукта на по-ниска цена!

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*