От безсъние страдат една трета от хората…

Безсънието е едно от най-широко разпространените здравословни оплаквания.

С безсънни и неспокойни нощи се сблъскват повече от една трета от хората в активна възраст по света. Става дума за това състояние, когато се събуждаме по-рано от планираното или когато ни е трудно да заспим или да спим непро­будно. Безсънието не е болест, а по-скоро симптом за други скрити здраво­словни или емоционални проблеми. Дневната умора и раздразнителност са последствия от липсата на сън. За много от нас безсънието се явява временно досадно състояние, но когато недостигът на сън стане хроничен, може да се стигне до сериозни проблеми със здравето, тъй като задоволителната почивка е жизненоважна за добрата ни физическа и психическа кондиция. Редица фак­тори, свързани с начина на хранене и на живот като цяло, могат да подобрят навика за сън и да намалят безсънието и неговите последствия.

Рискови фактори

Подобно на досадната кашлица или температура, безсънието се дължи на кон­кретно скрито състояние. Стресът, тревожността и депресията са сред водещите причини. Краткотрайните пристъпи на безсъние често се дължат на хаотичния ни график за сън, леко заболяване (например бронхиална кашлица), някаква болка или фактори от заобикалящата среда (като шум). Определени медика­менти и сериозни хронични състояния понякога също нарушават съня. Освен това с напредването на възрастта навиците за сън се променят. Като допълни­телни причини могат да се изтъкнат и усилената физическа дейност през нощта, бременност, киселини, прием на алкохол или твърде много кофеин.

Видове лечение

Съществуват различни методи на лечение от лекарства за безсъние до приспивателни и по-агресивни психологически способи.

1. Сънотворни и успокояващи медикаменти срещу безсъние

Сънотворните препарати се прилагат предимно при временно безсъние. Популярни са два вида приспивателни:

  • Барбитурати и бензодиазепини – страничните им ефекти са объркване, сънливост и лесно могат да се предозират.Наблюдава се психическа и физическа зависимост.
  • Небензодиазепини- те са по-подходящи особено при възрастни пациенти. Рядко се проявяват странични действия и не се привиква.

2. Медикаменти без лекарско предписание

Много хора прибягват до тези медикаменти по своя инициатива, но при честа и продължителна употреба е препоръчително да се консултирате с лекар. Четете внимателно приложените указания: взаимодействие с други лекарства, странични ефекти и др.

3. Когнитивно –  поведенческа психотерапия (CBT)

Терапията е алтернатива на медикаментозното лечение на безсънието. Тя дава ефективни и дълготрайни резултати. Когнитивно – поведенческата терапия ви въвлича в различни нива на психологическо препрограмиране. СВТ действа, защото е изградена на теорията, че безсънието се превръща в постоянен проблем, защото  вие сте започнали да си внушавате някакви убеждения за съня. Тези убеждения, очаквания и предположения се превръщат в движеща сила за вашето безсъние. Терапията включва богато разнообразие от терапии свързани с поведението, релаксацията и психотерапията.

 

 

 

Получавате ли достатъчно сън?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *