ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Видове анемии и рискови фактори

Анемията е относително често срещано състояние, което възниква, когато в ор­ганизма няма достатъчно желязо за производството на хемоглобин (белтък, който транспортира кислорода в кръвта), необходим за синтезирането на чер­вени кръвни телца. Пълноценният им синтез способства осигуряването и доста­вянето на кислород до тъканите и органите. Ако до клетките не достига доста­тъчно кислород, човек се чувства слаб и уморен – симптоми, свързани с желязодефицитната анемия (най-разпространения тип), което е едно съвсем обратимо състояние. Освен желязодефицитната анемия, са познати и фолиеводефицитна, пернициозна анемия, както и някои по-редки видове като апластична, хемолитична анемия, таласемия и сърповидно-клетъчна анемия.

Рискови фактори

Желязодефицитната анемия може да възникне в резултат на хранителен ре­жим, който е беден на желязо (най-често при вегетарианците), на чревни проблеми, които възпрепятстват правилното усвояване на елемента или на за­губа на кръв (при тежки инциденти, съпроводени с кръвоизливи; вследствие на по-леки причини като хемороиди или менструация; или пък на стомашно-чревно кръвотечение). Малките деца и жените във възрастта преди менопауза са изложени на най-голям риск от желязодефицитна анемия. Бременността съ­що може да повиши предразположеността към анемия, тъй като поради нуж­дата си от желязо плодът може да изразходи запасите на майката от този мине­рал.

Не препоръчваме

Важно е да се отбележи, че някои храни съдържат вещества, които могат да възпрепятстват усвоява­нето на желязо от организма. Сред тях са таниновата киселина в чая, калциевият фосфат в млечни­те продукти, оксалатите в спана­ка, ревена, швейцарското цвекло и шоколада, фитатите в триците, граха, семената и соята. Всички те могат да попречат на навлизане­то на желязото в храносмилател­ната система. Хранителен режим с високо съдържание на влакнини като цяло също може да действа като препятствие пред желязото.

 

 

Какво помага при анемия?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *