Какво трябва да знаете при избор на мултивитамини?

Различните възрасти и различния пол има и различни нужди от мултивитамини

Яденето на достатъчно храна ще предостави на тялото препоръчителната дневна стойност от хранителни вещества, но достигането на оптималните нужди не е лесна работа.

В този случай вие трябва много да внимавате какво точно ядете, да следите полезна ли е храната, която приемате и да смятате и пресмятате необходими калории и витамини. Никой в съвременния свят няма време за подобни неща, затова на помощ идват мултивитамините.

Ето някои основни правила, които можете да използвате, за да намерите мултивитамините, които работят за вашето здраве.

– За мъже: Вие няма да се нуждаете от толкова желязо колкото жените, само от около осем милиграма на ден. Вие най-вероятно може да го получите желязо от диетата си, ако сте месоядни. Свинско, говеждо, скариди и черен дроб съдържат много желязо. Картофите, консумирани с тяхната тънка коричка, лещата, боба и стридите също съдържат желязо. Повечето мултивитамини за мъже не съдържат желязо изобщо. Те също така съдържат допълнително селен, минерал и витамин Е, за да помогнат за предотвратяване на проблеми с простатата.

– За жените: Вие се нуждаете от допълнително желязо, защото загубата на минерала по време на месечния цикъл се равнява около 18 милиграма на ден. Ако сте в менопауза, поздравления – сега ще трябва да има малко повече витамин D във вашите мултивитамини. Фолиевата киселина е голям помощник за жените, които планират да имат деца. Тя не позволява развитието на някои дефекти на невралната тръба като спина бифида, така че лекарите препоръчват всички жени да приемат допълнително фолиева киселина в периодите, в които са решили да имат деца. Има и пренатални витамини, специално разработени за жени, които искат да забременеят, които съдържат повече фолиева киселина и допълнително витамин А.

– За деца: Противно на това, което може би си мислите, деца не се нуждаят от големи количества витамини и минерали. Много от детските храни вече са обогатени с витамини и минерали, така че ако детето ви яде добре балансирана диета, тогава то няма да се нуждае от мултивитамини. Витамин D е важен за растежа на костите и е трудно да се получи достатъчно чрез диета, така мултивитамините на повечето деца съдържат големи количества от него. Мултивитамините за деца често изглеждат и имат вкус на бонбони, така че ги пазете далеч от тях.

– За над 60-годишна възраст: Ако сте на повече от 60 години, тогава може би трябва да вземате ежедневно мултивитамини. За съжаление, с възрастта ние губим способността за усвояване на някои витамини и хранителни вещества. В12 е един от тях, така че мултивитамините за по-възрастните хора съдържат повече от него. Витамин К може да ви помогне да се защитите от куп проблеми, но той също така трябва да се приема под лекарско наблюдение и според това какви точно лекарства приемат възрастните хора. Твърде много желязо не е добре за по-възрастните, така че повечето мултивитамини за тях не съдържат този иначе ценен елемент.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *