ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рибеното масло помага при левкeмия

Учени от Пенсилванския държавен университет са установили, че вещество, произвеждано от рибеното масло, изглежда, има висок афинитет към левкемичните стволови клетки и може да помогне за създаване на лекарство за заболяването.
Проучването е проведено при мишки, при които е предизвикано развитието на левкемия. Те са лекувани с компонент в рибеното масло, като всички болни мишки са били излекувани от заболяването, без да се наблюдава рецидив.
Веществото е наречено делта-12-протогландин J3, или D12-PGJ3, което убива стволовите клетки при хронична миелоидна левкемия. То се произвежда от омега-3 мастните киселини в рибата и рибеното масло.
Според Сандийп Прабу, доцент по имунология и молекулярна токсикология в Катедрата по ветеринарни и медицински науки към Пенсилванския държавен университет, предишните изследвания на мастните киселини са показали ползите им при подобряване на сърдечно-съдовото здраве и развитие на мозъка, главно при подрастващите. Това проучване разглежда някои метаболити на омега-3 мастните киселини, които имат способността да убиват селективно причиняващите левкемия стволови клетки в мишки.
Според изследователите съединението убива стволовите клетки, причиняващи рак на далака и костния мозък при мишки. По-специално той активира ген в клетките, който програмира собствената им смърт.
Умъртвяването на стволовите клетки при левкемията, рак на белите кръвни клетки, е от изключително значение, защото те могат да се делят, произвеждайки повече ракови клетки, както и създаване на допълнителни стволови клетки.
Настоящата терапия за хроничната миелоидна левкемия удължава живота на пациентите, като поддържа нисък брой на левкемичните клетки. Но лекарствата не могат напълно да излекуват болестта, тъй като те не са насочени към унищожаване на стволовите клетки. Поради тази причина пациентите трябва да приемат лекарства непрекъснато. При прекратяване на лечението рискът от рецидив на болестта е изключително голям, отбелязват изследователите.
В проучването изследователите инжектират всяка мишка с приблизително 600 нанограма D12-PGJ3 всеки ден в продължение на една седмица.
Тестовете са показали, че мишките са напълно излекувани от болестта. Кръвната картина е нормална, а далакът възстановява обичайния си размер. При последващото наблюдение се отчита пълна ремисия на заболяването.
Изследователите се фокусират върху веществото D12-PGJ3, тъй като то убива избирателно левкемичните стволовите клетки, но без да се наблюдават странични ефекти.
В момента се работи, за да се установи дали това съединение може да се използва за лечение на крайна фаза на хроничната миелоидна левкемия. Също така се подготвят клинични тестове при доброволци, за да се види какво ще бъде действието на веществото при хора.

Из в. “Лечител”

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *