Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се храни бременната жена? 8 златни правила

Бременността е период, в който се напълнява с около 12 килограма. По-слабите жени имат право да се заоблят, докато пълничките трябва да внимават.

Яжте два пъти по-добре, а не два пъти повече

Да се яде за двама е просто ненужно. През първите 6 месеца е достатъчно да увеличите дневната доза калории със 150, което се равнява на една ябълка или на порция обезмаслено кисело мляко. През послед­ните три месеца допълнителните калории стават 200. Ако не приемате достатъчно полезни вещества, бебето ще си ги набавя от резервите на вашия организъм, което може да доведе до недостиг на някои от тях, до спад на кръвното налягане и умора. За­това по-важно е да се храните качествено, а не обилно.

Набавяйте си витамин В9 (фолиева киселина)

Около половината от бременните жени страдат от недостиг на витамин В9, а неговата роля е от изключително значение. Особено в началото на бременността. Той помага за затварянето на невралната тръба, която в последствие се превръща в нервната система на плода. Този ценен витамин се синтезира в растенията, а човешкото тяло не може да го произвежда. Приемането му като хранителна добавка в продължение на два месеца преди забременяването намалява значително риска от малформации.

Богати на витамин В9 са листните зелен­чуци – спанак, маруля, магданоз, зелените зеленчуци – грах, зелен фасул, авокадо, както и ядките – орехи, бадеми, кашу. Не гответе продължително зеленчуците, защото вита­мин В9 е чувствителен към топлината.

Задоволете нуждата на организма от калций и витамин D

Детето се оформя в утробата на майка си. За да се изгради костната му система, майката трябва да си набавя достатъчно и повече от обикновено калций и витамин D. Калций има главно в млечните продукти, а витамин D-в рибеното масло.

Изберете полезните мазнини

„Лоши“ са наситените мазнини, които се съдържат в мазните меса, колбасите и индустриалните сладкиши. А ненаситените машини-Омега-3, Омега-6 – допринасят за правилното развитие на плода. Можем да ги открием в зехтина, лененото масло, рапичното олио, маслото от гроздови семки. Източник на полезни мазнини са също рибите (скумрия, аншоа, херинга) и ядките (бадеми, лешници, орехи). За сутрешната закуска изберете маргарин на рас­тителна основа, а не масло.

Не спазвайте

Всички диети за отслабване са категорично забранени по време на бременността. Така наречената детоксикация, която се състои в консумация главно на плодове и зеленчуци, може да доведе до недостиг на протеини (дневната доза се осигурява от 2 малки пор­ции месо или риба). Протеиновите диети пък изключват доста храни, богати на витамини и минерали, които са необходими за развитието на плода. Ако бременната жена поглъща с храната, под 1600 калория днев­но, има реални рискове за детето, например преждевременно раждане или ниско тегло на новороденото.

Подбирайте комплексни захари

Комплексните захари, които се съдържат в спагетите и ориза, са много по-полезни от простите захари в шоколада, сладкишите и конфитюрите, които повишават нивото на кръвната захар. По този механизъм се поражда ново желание за сладко и порочният кръг се затваря – захарта иска захар. С нисък гликемичен индекс са лещата и пълнозърнестият хляб. По време на бременността някои жени имат повишено количество захар в кръвта. Ако започнете да пълнеете още през първите месеци, поискайте от лекаря да ви предпише кръвни изследвания.

Хранете се по-често

По-добре е бременната жена да се храни шест пъти дневно вместо три. Това не означава без­разборна консумация между основните хра­нения, а разделяне на порциите на две части! като втората половина се изяжда след няколко часа. Това позволява да се предпазите от гадене, което се появява обикновено При празен ида прекалено пълен стомах.

Съблюдавайте черния списък

На първо място в него сa абсолютно забране­ните продукти:

  • алкохол – дори не помисляйте за малък аперитив след работа или чаша разхлаждащо шампанско. И в малки дози алкохолът преми­нава в кръвта и чрез нея в кръвта на вашето бъдещо бебе.
  • тютюн – представете си, че дишате с лице срещу ауспуха на камион. За бебето е същото, когато вие пушите. Рисковете са малформации, извънматочна бременност и др. Поговорете с вашия лекар за заместителна терапия, ако сте страстна пушачка.

Следват храните, които трябва да избягвате:

  • сурово месо и риба
  • меки сирена (например камамбер) и десерти със сурови яйца
  • сурови зеленчуци и не добре измити пло­дове

Всички тези храни могат да предизвикат листериоза или токсоплазмоза – болести с възможни тежки последици за плода (спонтанен аборт, преждевремнно раждане). Листериозата се дъл­жина развитието на бактерия, която се съдържа в суровите или леко опечени меса и риба, суро­вите яйца и прясно мляко. Токсоплазмозата е инфекция, която се предава по животните, тоест опасността се крие в консумацията на заразено месо. Кръвен тест в началото на бременността може да покаже дали сте имунизирани (тоест дали вече сте боледували от токсоплазмоза). Ако не сте, на няколко пъти през бременността ще трябва да се изследвате.

А напитките?

НА ВОЛЯ

  • Вода – от чешмата или минерална. Стре­мете се да разнообразявате източници­те заради различния минерален състав. Дори да имате чувството, че се подува­те, пийте вода – това е най-добрият на­чин да се освобождавате от токсините.

УМЕРЕНО

  • Кафе – едно с кофеин сутрин и едно безкофеиново след обяд.
  • Зелен чай – не по време на хранене, защо­то нарушава усвояването на желязото. Газирани напитки – те са прекалено сладки.

ОГРАНИЧЕНО

  • Соево мляко – то съдържа фитоестрогени, чиято химическа формула наподобява женските полови хормони. Докато няма резултати за ефекта на фитоестрогените върху женското здраве, е добре соеви­те продукти да се ограничават.

Колко килограма е допустимо да качите?

Индексът на телесна маса (ИТМ) е водеща цифра, когато искате да изчислите с колко килограма е уместно да напълнеете.

  • При ИТМ под 19 можете да качите от 12,5 до 18кг.
  • При ИТМ между 19,5 и 26 – от 11,5 до 16 кг.
  • При ИТМ между 26 и 29 – от 7 до 11,5 кг.
  • При ИТМ над 29 – най-много 7 кг.

Ето как се изчислява: ИТМ=тегло(кг) / ръст2(м)

 

 

 

Отговорите на твоите въпроси за бременността и раждането

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *