Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отговорите на твоите въпроси за бременността и раждането

В пети месец съм и наскоро ми подариха възглавничка за бременни. Интересува ме дали тя е препоръчи­телна и необходима вещ?

Тези възглавнички са специално про­ектирани да осигурят спокоен сън и комфорт на бъдещите майки. Обик­новено са направени от биологични материали и са обработени по спе­циална технология. Гъвкави са, за да следват извивката на тялото на бременната, не запарват, като в съ­щото време циркулацията на въздух в тях е постоянна, което възпрепят­ства появата на акари. Така че това е по-добрият вариант от обикновената възглавница, особено в периода, в който се намираш. След като родиш, тя ще ти бъде в помощ по време на кърмене, благодарение на нея болки­те в гърба ще са по-малко и не така досадни.

Ако възглавничката ти е подарък от друга майка (вече е била използвано), добре е да смениш пълнежа. Иначе той се сменя веднъж на 3-5 години.

Добре е да знаеш, че:

  • възглавничката за бременни намалява напрежението в гръбнака;
  • поема тежестта на бебето при кърмене и оставя ръцете на майката свободни;
  • идеална е за теб, ако обичаш да спиш настрани, защото предотвратява при­тискането на вътрешните органи.

Мога ли да продължавам да използвам микровълнова печ­ка за приготвянето на някои от храните? Притеснявам се дали тези уреди нямат вредни лъчения, които да навредят на мен и бебето?

Досега учените не са установили да съществува риск за бременната от използването на микровълнова печ­ка. Тези уреди не излъчват радиация и не отделят вредни лъчения. Просто трябва да се убедиш, че уредът е в из­правност, и без притеснение си топли и приготвяй ястията, които обичаш, както и преди бременността.

Сутрешното кафе продължава да ми липсва. Наистина ли е толкова вре­ден кофеинът и ще има ли проблем за бебето, ако не се откажа напълно от това всекидневно удоволствие?

Ще постъпиш мъдро, ако сведеш консу­мацията на кафе до минимум и дори се откажеш изцяло от употребата му. Проуч­вания са установили, че повече от 150 ми­лиграма на ден кофеин, което е прибли­зително чаша и половина с кафе, излагат бременността на риск. Замени любимата напитка с безкофеинова и не забравяй, че кофеин се съдържа и в черния и зеле­ния чай, в кока-колата и други газирани напитки. Ако обичаш шоколад, имаме хубава новина за теб. Него можеш да консумираш в умерени количества, защо­то ако в чаша кафе има 95-135 милиграма кофеин, то в блокче шоколад със средна големина има само 5-30 милиграма.

Безопасно ли е бременната да посещава сауна?

Абсолютно е противопоказно за бъдещата майка да е в среда, която би повишила температурата на тя­лото й над 38,9°С. Сауна, джакузи, електрическо одеяло – всички те са опасни за теб през тези девет месеца. Ако посещенията на сауна ти липсват, тъй като ти доставят удоволствие и намаляват напреже­нието, по-добре да отидеш на ба­сейн. Опитай също с релаксиращи масажи, но при специалист, който извършва процедури, подходящи за бъдещи майки.

Колежката ми е бременна в шести месец и не спира да се разстройва и да плаче дори за незначителни неща. Нормално ли е това състояние и как да я успокоя и да й помогна?

Разбира се, че за бременните не е препоръчително да плачат, защото негативните преживявания се от­разяват и на нероденото бебе. Но постоянните хормонални промени провокират жените в това състояние да са по-раздразнителни и да плачат по-често от обикновеното. Опитай се да обясниш на колежката си, че през бременността е „разрешено“ да се плаче само от щастие и поло­жителни емоции :). А негативните мисли и сълзите могат да предизви­кат здравословни проблеми и дори преждевременно раждане. Хубавото е, че след появата на бебето нещата ще си дойдат на мястото и дребните притеснения ще бъдат заменени с радост :).

Трябва ли да се въздържам от ваксинира­не по време на бремен­ността?

Повечето ваксини не се препоръчват на бременни, но има и такива, които може да ти бъдат поста­вени. Наистина най-добре е да изчакаш да мине раждането, но личният ти лекар може да прецени дали е наложително ваксинирането да се направи и през бременността, ако ти си подложена на риск от заразяване, инфекцията би застрашила бъдещото ти дете или ако ваксината е безопасна.

Добре е да се грижиш за здравето си, но без да се паникьосваш. Бъди осведо­мена по въпросите, свърза­ни с бременността, храни се правилно и здравословно, почивай повече, избягвай приема на лекарства, както и алкохола и цигарите. Това ще ти помогне да се радваш на този толкова специален период от живота ти!

 сп. „Моето дете”

 

 

Твоето тяло – след ражаднето

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *