Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко протеини са ни нужни?

„Яжте по-малко месо и повече плодове и зеленчуци“ – това е доста разпространен съвет. Но защо трябва да правим това и колко месо ни е нужно?

В порциона на съвре­менния човек има твърде много проте­ини (белтъци). Ако трябва да бъдем точни – два пъти повече от необходимо­то. До този извод са стигнали учени от няколко американ­ски центъра по контрол и профилактика на различни заболявания. Високата доза неизбежно води до проблеми със здравето.

Опасната граница

Излишъкът на белтъци е по- опасен дори от прекомерни­те мазнини – колкото и да е некрасиво натрупването на запас от мазнини, то вее пак е безопасно, поне до определена степен. А в нашето тяло няма място и начин за съхраняване на излишни протеини. Остават два варианта: или да се извеждат от организма (което означава с времето да се из­носват бъбреците и черният дроб), или да се превръщат Именно в мазнини. Професор Гейл Батърфийлд, директор на Медицинския център в Пало Алто (Калифорния, САЩ), смята, че проблемите започ­ват тогава, когато протеино­вата храна надвишава 30% от дневната дажба.

  • Според учените от Пало Алто подобен порцион Неизбежно води до напъл­няване.
  • Изследователите от Медицинския център на Вашингтонския универси­тет предполагат, че висо- копротеиновата диета може да е сред причините за някои видове рак.
  • Специалистите от университета „Крейтън“ в Омаха (Небраска, САЩ) свързват увеличеното потребление на месо и яйца с риска от развитие на остеопороза.

Бобови храни вместо месо

Да се демонизират живо­тинските белтъчини и да се преминава към вегетариан­ство невинаги е правилният изход. Става дума за това, че растителните и животински­те белтъчини са с различен аминокиселинен състав. Осем незаменими аминокиселини, които задължително трябва да постъпват с храната, се съ­държат само в животинските белтъчини. Най-наситено е съдържанието им в яйцата и млечните продукти. То­ест, вегетарианците, които са се отказали от месото, но употребяват мляко и яйца, получават всички необходими аминокиселини. Но за хората, които не ядат яйца и месо, са възможни проблеми. Хубавото е, че някои видове растения са близки по състав до белтъчините с животински произход.

  • На първо място в този списък са бобовите – соя, фасул, грах, фъстъци.
  • Голямо количество неза­меними аминокиселини има в спанака.
  • Достатъчно богат по състав е картофеният протеин.
  • В ядките и семената има не само пълноценен белтък, но и качествени мазнини.

В нашите условия строгото вегетарианство е практичес­ки невъзможно. Нямаме традиции и навици. Например бобовите храни са по-скоро екзотика – в съвременния порцион те присъстват по-рядко, отколкото преди десетилетия. Ядките също не са ежедневно в менюто ни. Пък и пълноценната вегетарианска храна е доста по-скъпа от обичайната. За да се събере достатъчно количество аминокиселини,; асортиментът от растителни продукти трябва да бъде неве­роятно широк. Затова трябва разумно да спазваме баланс между животинските и рас­тителните протеини.

Балансирана формула

Ето ги и добрите новини: повечето изследвания, чиито резултати говорят за про­теиново пре­дозиране, обикновено са правени в САЩ. За средноста­тистическия българин ситу­ацията изглежда доста по-добре. Ако, разбира се, не се храним три пъти на ден с фастфууд или пък менюто ни не прилича на кралска трапеза. Формулата на идеалния бел­тъчен баланс изглежда така: 1 г белтък на всеки килограм от вашето тегло, при това само половината – с живо­тински произход. Мъжете се нуждаят от 65-177 г белтък на денонощие, а жените – от 58-85 г. Максималната доза е подходяща за по-младите и физически активни органи­зми. При по-слаба физическа активност и възраст над 50 е подходяща минималната необходима доза. Не е препо­ръчително да пре­яждате с месо по- добре го съчетайте със салата. Месото на тра­пезата ви не е про­блем, ако освен него на масата има много зеленчуци и плодове.

Колко протеини има в храните (в грамове за 100 г продукт):

  • Телешка пържола – 42
  • Риба тон – 40
  • Пилешки гърди – 30
  • Шницел – 28
  • Пилешко бутче – 20
  • Филе треска, хек – 22
  • Свински котлет – 22
  • Извара – 15
  • Сирене, кашкавал -15
  • Мляко (1 чаша) – 8
  • Яйце (1 бр.-) – 6

 

 

 

Да оздравеем чрез храната си

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *