Пак този стомах!!!

Първа помощ при болезнени, но безобидни спазми

Болките в корема често са безобидни и отминават от само себе си. В някои случаи са признак на заболява­не, в други просто дразнят с дълбаещото си присъст­вие. Винаги можете да отличите едните от другите и винаги ще можете да овладеете бунта на корема, ако се ориентирате в причините, които го предизвикват.

Действие и противодействие

Досадната, леко пронизваща болка в дадена об­ласт на корема се нарича колика.Тя има различни характери, но абсолютно достоверният симптом, че наистина става въпрос по-скоро за дразнещо, отколкото за опасно състояние (например „ос­тър стомах“) е температурата. При коликата те­лесната температурата винаги остава нормална, болката не се усилва, а общото самочувствие не се влошава.

ГАЗОВИ КОЛИКИ – най-често срещани, те са пре­дизвикани от натрупването на излишни газове в червата. В старанието си да се избавят от „обгазя­ване“, те започват активно да се съкращават, което предизвиква болезнени спазми. По принцип те може да се появят във всяка точка на стомаха, но най-често „колят“ отляво или отдясно. Разбушувалите се черва можете да успокоите с активен въ­глен – той поглъща газовете. След това легнете по гръб и масажирайте стомаха с длан в посока, об­ратна на часовниковата стрелка. После направете няколко клякания или попълзете на четири кра­ка. Отложете с час-два от обичайното следващия прием на храна. Заменете сития обяд или вечеря с нещо леко и топло: топъл бульон или чаша мляко.

СЛУЗЕСТИ КОЛИКИ – съпроводени са с обилно отделяне на слуз, а най-честата причина е синд­ром на раздразнено дебело черво. В този случай спазмите се лекуват с но-шпа. Понякога са толкова силни, че е необходимо да полежите и добре да се затоплите. Топли седящи вани и чай от лайка носят голямо облекчение. След пристъпа е добре няколко дни да спазвате диета.

КОЛИКИ В ОБЛАСТТА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ – ос­новен симптом на жлъчнокаменната болест. Камъчетата в жлъчката се раздвижват и предиз­викват спазъм на жлъчните канали, вследствие на което се появява силна болка в дясното под ребрие. Тя може да се разпростре в дясната половина на гръдния кош, шията, долната челюст и дори в сърдечната област. Понякога е съпро­водена с гадене и повръщане. Топлото намаля­ва болката. Опитайте да легнете на десния си хълбок с грейка под него. Преди това изпийте но-шпа, аналгин, спазмалгон или друго обезбо­ляващо средство. Пристъпите могат значително да се разредят с диета, при която напълно се изключват от храната пикантни и мазни блюда.

ПАНКРЕАТИЧНИ КОЛИКИ – появяват се най често след кулинарни прегрешения при жени с хронично възпаление на задстомашната жле­за. Болката възниква в лявото подребрие или е опасваща. В този случай трябва да се спазват три условия: хлад, глад и покой. Легнете на ле­вия си хълбок, но не с грейка, а с торбичка с лед. Когато пристъпът окончателно стихне, минете на триседмична строга диета, като изключите напълно мазната, пушената и пикантната хра­на. Добре е да се консултирате със специалист и за прием на ферменти по време на хранене.

БЪБРЕЧНИ КОЛИКИ – те са следствие от спазми на пикочните канали при придвижване на камък или песъчинки в тях. Характерни са изключително силните болки в кръста и в корема, спускащи се към краката. Ясно изразеният спазъм може да пре­дизвика задържане на урина, но се случва и обра­тното: уринирането зачестява, появява се и кръв. Повръщане, слабост и повишаване на кръвното са съпътстващи признаци. Ще ви помогне – но доня­къде – само топла вана (36-38 градуса). Полезно е да се направи инжекция с но-шпа. Помнете, че при задържане на урина не трябва да се приемат диуретични средства и препарати за понижаване на кръвното.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *