Пробиотиците – умиротворители на разстроения стомах. И не само!

Човешкото тяло е като пешеходна екосистема

Въпреки че обикновено не мислим за себе си по този начин, факт е, че ние сме „у дома“ за трилиони микроорганизми, които живеят и вътре в нас. Ние действително се състоим от 90% клетки на бактерии (100 трилиона) и само 10% животински клетки. Всеки човек приютява повече микроорганизми в стомашно-чревния тракт, отколкото има хора в света, или са били в цялата история. Венците, зъбите, косата, кожата и са гъсто населени с много видове микроорганизми.

Въпреки че някои от микроорганизмите вътре в нас може да са вредни, по-голямата част не са. В действителност те са необходими за доброто здраве. По време на еволюцията човешките същества са развили тези микроорганизми, и ние сме разработили симбиотична връзка с тях. Например, полезните бактерии в червата помагат за разграждането на храни, витамини (като B-12 и K) и потискат растежа на патогенните бактерии. Без тези полезни или пробиотичнимикроорганизми ние не може да оцелее.

В хода на историята много народи традиционно са консумирали определени култивирани и ферментирали храни, които са богати на полезни микроорганизми и са могли да увеличат храносмилателната сила и общото здравословно състояние. Например, ферментация с млечно-кисели бактерии, образуващи, в това число илактобацилус ацидофилус, е един от най-старите методи за превръщане на култивирани храни като кисело мляко и кисело зеле. Днес генетично избрани стартерни култури се използват с търговска цел и индустрията за храни и добавки, които съдържат пробиотични организми, е бързо развиваща се. Много научни изследвания през последните 50 години показват, че пробиотичните организми могат да подобрят хранителните качества на храните, както и производство на антибиотици и рециклиране на токсини за тяхното човешко хост.

Ето защо е полезно да се взимат добавки, които съдържат пробиотици не само по време на болест и лечение с антибиотици.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *